Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Een op de tien kmo’s geeft zeker coronapremie

Een op de zeven kmo's wacht af wat de uitkomst is van de sectorale onderhandelingen over de coronapremie.
De coronapremie moet in de vorm van consumptiecheques gegeven worden. ©BELGAIMAGE

Bedrijven en sectoren die tijdens de coronacrisis goede resultaten hebben behaald, kunnen vanaf 1 augustus een coronapremie van maximaal 500 euro uitkeren. De premie moet worden uitbetaald in de vorm van consumptiecheques.

Een op de tien Belgische kmo’s (tot 250 werknemers) heeft al beslist dit jaar de nieuwe coronapremie te geven. Dat blijkt uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête in opdracht van de hr-dienstenverlener SD Worx bij 615 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken.

‘Vooral kmo’s in de dienstensector hebben dat al beslist. In de industrie en de bouw wacht men nog af’, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. Een derde van de Vlaamse kmo’s is ervan overtuigd dat een coronapremie redelijk tot (erg) veel bijdraagt tot het aantrekken en behouden van personeel.

Sector

Een op de zeven kmo’s wacht af wat de sector gaat doen. ‘Dat is logisch: de toekenning gebeurt in principe via een collectieve arbeidsovereenkomst, in de sector of in het bedrijf, of minstens via een individuele schriftelijke overeenkomst’, legt Rottiers uit.

500
euro
Bedrijven en sectoren kunnen een coronapremie van maximaal 500 euro uitkeren.

‘Een bedrijf kan nu al de beslissing nemen op ondernemingsniveau de coronapremie toe te kennen. Maar de sectoren zijn nu ook aan zet om zich daar op sectorniveau over te buigen tijdens de sectorale onderhandelingen. We raden aan om te wachten met de toekenning op bedrijfsvlak, want de sectorale onderhandelingen zijn nog niet begonnen. In september weten we hopelijk meer.’

Ongeveer vier op de tien kmo’s zullen geen coronapremie toekennen, omdat er geen financiële ruimte is of omdat al andere extra’s worden gegeven.

Geldigheidsduur

VIA, de vereniging van uitgevers van maaltijd-, eco- en consumptiecheques (Edenred, Monizze en Sodexo), herinnert eraan dat zowel de consumptiecheques als de coronapremie geldig zijn tot 31 december 2022. Bovendien zal het netwerk dat de cheques en de premie accepteert vanaf 1 augustus 2021 geleidelijk worden uitgebreid tot alle fysieke winkels in België. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud