Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Extreme manieren om een job te vinden

De ontslagen volgen elkaar op en het leger werkzoekenden groeit elke dag aan. Om eruit te springen, hebben sommigen hun manier van solliciteren radicaal veranderd.
Paul Nawrocki in de straten van New York.

(netto) – Zowat de helft van de sollicitatiebrieven blijft onbeantwoord. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Jobat en het studiebureau Profacts. Slechts bij 40 procent van de antwoordbrieven wordt de kandidaat uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Bovendien maakt de crisis de zoektocht naar werk voor 80 procent van de ondervraagde werkzoekenden bijzonder moeilijk en voor 60 procent van hen zou die zoektocht zelfs duidelijk langer duren dan voorzien. Toch laten bepaalde werkzoekenden zich niet in de hoek duwen en vinden ze nieuwe ingenieuze technieken uit om eruit te springen en werk te vinden. Hun verhalen.

Negen
sollicitatieflaters
Lees meer

Sandwichman in New York

Naked Cowboy is niet langer het enige ongewone personage dat de straten van Manhattan doorkruist. Sinds oktober vorig jaar heeft hij het gezelschap gekregen van een voormalige bankbediende, Paul Nawrocki. Hij werd ontslagen in februari 2008 en heeft nog altijd geen nieuw werk gevonden ondanks het versturen van een honderdtal cv’s. Hij kreeg toen het vernieuwende idee zich om te vormen tot sandwichman en in de omgeving van het Grand Central Station in Manhattan rond te lopen.

Op zijn panelen plakte hij zijn cv en de vermelding ‘almost homeless’. Hij aarzelde ook niet zijn cv aan elke voorbijganger te geven. Op die manier probeerde hij de aandacht te trekken van de headhunters en de beslissingnemers in de hoop een interview vast te krijgen. Maar blijkbaar zou deze Amerikaan nog geen job op de kop getikt hebben. Hij blijft de straten van New York afschuimen en de sympathie van talrijke toeristen opwekken… een beetje zoals Naked Cowboy.

8 goedbetaalde jobs
die u niet wil
Lees meer

Afgestudeerde jongere op eBay

De strategie van Paul Nawrocki heeft nog geen vruchten afgeworpen, maar ze inspireerde wel een andere ex-werkzoekende. Nadat hij ongeveer 300 cv’s verstuurd had en slechts 20 gesprekken zonder succes had doorlopen, besliste Yannick Miel, een jonge 23-jarige en afgestudeerd in Economische intelligentie en organisatiemanagement, van strategie te veranderen en zich te verkopen, naar het beeld van de Amerikaanse sandwichman.

Hij installeerde een standje in de zakenwijk La Défense in Parijs. Bovenaan op een bord schreef hij ‘Afgestudeerde jongere in de aanbieding – doe een bod’ en hij maakte er gebruik van om meer dan 500 exemplaren van zijn cv te verspreiden. Maar dat was niet het enige. Yannick bood zichzelf ook te koop aan op een veilingsite. Zijn zoekertje verkondigde: ‘Praktisch, een beetje duur in onderhoud, maar u zal zich de aanschaf van deze fantastische jonge afgestudeerde in volle gezondheid niet beklagen.’ Zijn methode had succes, Martin Hirsch, de Franse hoge commissaris voor de Jeugd, nam contact met hem op. Voortaan maakt Miel deel uit van een werkgroep over de integratie van jonge gediplomeerden.

Hoe slaagt u het
hoogste loon aan de haak?
Lees meer

Betalen om te werken

Jean-Pierre Le Floche, een 51-jarige ex-manager uit Frankrijk, is al ongeveer 9 maanden werkloos. En nochtans heeft hij alles geprobeerd. Hij verstuurde zijn cv meer dan 200 keer en deed een beroep op zijn volledige netwerk. Aangezien de gebruikelijke methodes niets opbrachten, besloot Le Floche om een korting van 50.000 euro op zijn aanwerving te geven. De financiële expert wil in ruil voor zijn geld wel minstens 10 jaar werkzekerheid. “Concreet stelt de vijftiger voor om 500 euro per maand te storten aan zijn toekomstige werkgever, tien jaar lang. De werkgever bespaart dus die som op een salaris dat Le Floche schat op ongeveer 5.000 euro per maand”, legt Le Figaro uit.

Om bekendheid te verkrijgen, toont hij zich op het internet, zoals Yannick Miel doet. Op zijn blog schreef hij: “Ik heb een bank geen 5 miljard euro laten verliezen. Ik sta niet aan het hoofd van een onderneming ondanks de slechte resultaten ervan. Ik ben van dezelfde generatie als de hyperpresident.” Maar op dit moment zou hij nog steeds werkloos zijn. Laten we hem een beetje tijd geven, zijn blog is pas opgestart op 1 maart 2009.

‘Beschikbare hersentijd’ kopen

De ‘cv-website’ Buy my brain onthoudt zich van elke commentaar. Klik hier en ontdek een vernieuwende manier ontwikkeld door een reclamemaker om zich te verkopen op het net. Plezier en originaliteit gegarandeerd.

7 redenen waarom
u niet meer verdient
Lees meer

50 jobs in 50 weken

Als het niet mogelijk is een baan te vinden in zijn eigen werkgebied, waarom dan niet overwegen om te veranderen van domein? Daniel Seddiqui, 26 jaar, afgestudeerd in Economie aan de universiteit van Zuid-Californië, stortte zich in het avontuur. Nadat hij gezwoegd had op 40 opeenvolgende sollicitatiegesprekken, besliste de jonge Amerikaan het anders aan te pakken door de 50 Amerikaanse staten rond te reizen in 50 weken en intussen evenveel jobs uit te oefenen. Hij stelde zich op die manier kandidaat voor alle soorten werk, in sectoren die soms heel ver lagen van zijn oorspronkelijke keuze, het bankwezen. Hij was overigens verrast door het aantal werkgevers die zijn initiatief ondersteunden, zelfs al wisten ze dat hij niet langer dan een week zou blijven en geen enkele specifieke ervaring in hun domein meebracht. Als loon heeft hij 710 dollar verdiend en de hotelovernachtingen, het eten en transport werden hem aangeboden.

Zijn rondreis begon in september 2008 in een Mormoons hulpcentrum in Salt Lake City, het bolwerk van de religieuze gemeenschap. Hij heeft gewerkt als hydrologist in Colorado en als rodeopresentator in Zuid-Dakota, en probeerde telkens een job te vinden die een band had met de staat die hij bezocht. Zo was hij al houthakker in Oregon, werkte hij bij de grenspolitie in Arizona en was hij archeoloog in Arkansas. Hij beëindigde net zijn 25ste werkweek. Hij was automecanicien in Michigan, het bolwerk van de Amerikaanse auto-industrie die momenteel een overlevingsstrijd levert.

De meeste van zijn werkgevers stelden hem een permanente job voor. Ondanks de massale afdankingen in de Verenigde Staten (651.000 jobs verloren in februari), zegt Daniel zo te willen tonen aan de mensen dat er werk is als je je kans maar grijpt en nieuwe dingen probeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud