Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fiscus krijgt groot deel van coronapremie voor zorgpersoneel

Van de aanmoedigingspremie van 985 euro die het ziekenhuispersoneel deze maand boven op het loon krijgt, schiet netto soms minder dan de helft over. Dat komt omdat zo'n eenmalige premie zwaar belast wordt.
©ANP

De federale regering maakte begin november bekend dat ze 200 miljoen euro uittrekt voor een eenmalige aanmoedigingspremie om het personeel in de ziekenhuizen te bedanken voor zijn inspanningen in de strijd tegen corona.

985
euro
Ziekenhuispersoneel krijgt boven op het loon van december een eenmalige premie van 985 euro bruto.

Het gaat om een brutopremie van 985 euro voor een werknemer die tussen 1 september en 30 november 2020 voltijds in dienst was. Voor wie deeltijds werkt, wordt de premie pro rata berekend.

985 euro is een aardig bedrag, maar het is niet wat de betrokkenen netto overhouden. 'Net zoals bij gewoon loon gaan er belastingen en bijdragen van af', zegt het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). 'Dat is altijd het geval en is normaal.' Toch was het voor sommige werknemers een ontgoocheling toen ze het nettobedrag op hun rekening gestort kregen, aldus de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

'Die ontgoocheling begrijpen we', zegt vakbondsman Jan Piet Bauwens (ABVV). Het is algemeen bekend dat arbeid in ons land zwaar belast wordt. Maar veel opties om het ziekenhuispersoneel snel een extraatje te geven had de federale overheid niet. Er is ook altijd gecommuniceerd dat het om een brutobedrag ging. Nettobedragen meegeven heeft geen zin, omdat die verschillen van werknemer tot werknemer.

'Wij hebben ook altijd geijverd voor een structurele oplossing', aldus Bauwens, 'en die komt er ook vanaf juli volgend jaar in de vorm van een loonsverhoging. De totale loonmassa in de sector zal dan gespreid over twee jaar met 6 procent stijgen.'

Belast zoals 13de maand

'De aanmoedigingspremie wordt fiscaal behandeld als een eenmalige premie zoals een eindejaarspremie of dertiende maand. En die worden iets zwaarder belast dan gewoon loon', zegt Ellen Froeyman van de hr-dienstenleverancier SD Worx.

Concreet gaat van de 985 euro de RSZ-werknemersbijdrage van 13,07 procent af, plus een exceptionele bedrijfsvoorheffing. Die kan oplopen tot 51,48 procent. De exceptionele bedrijfsvoorheffing hangt af van het brutoloon (na RSZ-afhoudingen). Hoe meer u verdient, hoe hoger ze is. Ook de gezinssamenstelling speelt een rol. Hebt u kinderen ten laste, dan houdt u netto iets meer over.

Een werknemer die voltijds werkt en in de hoogste belastingschaal valt, houdt van 985 euro netto 415,46 euro over, of minder dan de helft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud