Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Fris uw carrière op met een extra diploma

Wilt u graag een bijkomende opleiding volgen om uw carrière een extra boost te geven? Dan is avondonderwijs misschien iets voor u.

(netto) - Bijkomende competenties en kennis verwerven is zeker in crisistijd slim bekeken. Een werknemer met een extra diploma wordt immers kostbaarder voor zijn werkgever. Bovendien kan u met dat diploma vaak makkelijker intern voor een andere functie solliciteren.
Met het onderwijs voor Sociale Promotie, of ‘avondonderwijs’, kan u als volwassene werk en opleiding met elkaar combineren. In Vlaanderen wordt dat in 250 scholen aangeboden. Die liggen verspreid over heel Vlaanderen, zodat iedereen in zijn buurt een school heeft. Via avondonderwijs zijn er circa 150.000 cursisten die de kans grijpen om bij te leren.

De meeste universiteiten en hogescholen organiseren hun opleidingen in dagonderwijs en ook in avondonderwijs. De duur van die opleidingen in avondonderwijs is meestal hetzelfde als die in dagonderwijs. Vraag zeker na of u met het diploma dat u al hebt, in aanmerking komt voor een verkort programma.

Zware dobber

Houd er rekening mee dat de combinatie van werken en studeren een zware dobber is. U doet er goed aan na te vragen wanneer de lessen vallen (is dat elke avond?) of er mogelijkheid is tot zelfstudie. Bij de keuze van de universiteit of hogeschool houdt u het best rekening met de afstand vanaf uw werk en tot thuis. Vaak beginnen de lessen al rond 18 uur, houd daar rekening mee.

Bespreek op voorhand met uw werkgever over uw voornemen om een bijkomend diploma in avondonderwijs te behalen. U kan immers betaald educatief verlof aanvragen en nagaan in welke mate het mogelijk is uw werk af te stemmen op uw studie. Het zou erg jammer zijn als u uw opleiding vroegtijdig zou moeten staken wegens tijdsgebrek of gezondheidsproblemen.

Meer loon?

Zorg ervoor dat uw extra diploma u ook iets opbrengt. Dat bijkomende diploma geeft u immers het recht om te stijgen in de loonschalen op uw werk. Neem dat aspect op voorhand met uw werkgever door vooraleer u aan de opleiding begint.

Door de werklast en de beperkte mobiliteit van veel werkstudenten denken veel universiteiten in de richting van afstandsleren, e-learning of opleidingen via het internet. Computeropleidingen of talen worden vaak via e-learning aangeboden.

Ook e-seminars zijn populair tegenwoordig. Dat zijn opleidingen via live streaming. Via video-conferencing kan u dan interactief deelnemen aan de lessen, van achter uw pc thuis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud