Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Getroffen door coronamaatregelen? Op deze steun hebt u recht

Of u nu consument of zelfstandige bent, het coronavirus raakt ons in onze portemonnee. Uw zaak moet dicht of u wordt tijdelijk werkloos. Met een pakket steunmaatregelen wil de overheid de financiële gevolgen beperken.
Cafés en restaurants hebben verplicht de deuren moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ©via REUTERS

Tijdelijk werkloos

Meer dan 1 miljoen Belgen zijn tijdelijk werkloos door de impact van de coronamaatregelen. Zij hebben recht op een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Normaal is dat 65 procent van een begrensd brutoloon, maar de overheid krikte dat percentage op tot 70 procent.

Door de massale stroom aanvragen heeft federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) beslist dat elke tijdelijk werkloze die voltijds werkt onmiddellijk een forfait van 1.450 euro per maand krijgt. Daarbovenop komt nog een premie van 150 euro.

Advertentie

Hoeveel u daar netto van overhoudt, is een complexe berekening. U verkijkt zich best ook niet op dat nettobedrag.

Uw zaak is dicht

Restaurants, cafés, kappers, kledingwinkels, bloemenzaken... Als gevolg van de coronamaatregelen hebben veel zelfstandigen hun zaak gesloten of moeten sluiten. Om te voorkomen dat ze in zware financiële moeilijkheden komen, hebben de overheden steunmaatregelen uitgewerkt. Zo kunnen zelfstandigen sneller een uitkering krijgen en werd ook de hinderpremie, die in gewone tijden kan worden aangevraagd bij wegenwerken, uitgebreid. Een overzicht van de steunmaatregelen en de voorwaarden om ze aan te vragen, vindt u hier.

Uitstel voor betaling woonkrediet

Wie door de coronacrisis moeite heeft om zijn woonkrediet terug te betalen kan die maandelijkse aflossingen zes maanden uitstellen. Dat zijn de federale regering en de banksector overeengekomen. Wie zijn zaak moet sluiten of tijdelijk werkloos is, ziet zijn inkomsten dalen, terwijl de vaste kosten, zoals de terugbetaling van het woonkrediet, blijven doorlopen.

Tussenkomst in water- en energiefactuur

Wie tijdelijk werkloos is, kan ook rekenen op een bedrag van ruim 200 euro van de Vlaamse overheid om de water- en energiefactuur te kunnen betalenDe tegemoetkoming is er voor elke werknemer zodra die minstens een dag tijdelijk werkloos is door de coronamaatregelen.

Twee maanden extra tijd voor verlijden aktes

Door de coronacrisis dreigen de termijnen voor het verlijden van notariële aktes overschreden te worden. De Vlaamse overheid besliste dat notarissen twee maanden extra krijgen voor het verlijden van aktes. Ook voor de aangifte van een nalatenschap stelt de overheid zich soepeler op. De termijn wordt ook met twee maanden verlengd en er komen geen boetes voor wie te laat is. Ten slotte is er ook 2 maanden uitstel voor wie zijn aanslagbiljet van inkomstenjaar 2018 nog niet heeft gekregen en moet bijbetalen. 

Advertentie

Voucher voor uw geannuleerde reis

Muylle heeft als minister van Consumentenzaken ook maatregelen genomen om de reissector te ondersteunen. Als een pakketreis geannuleerd wordt, kunnen organisatoren hun klanten een voucher geven voor het volledige bedrag in plaats van een terugbetaling. De voucher moet minstens een jaar geldig zijn. Op die manier blijft de cash binnen het bedrijf. Dat moet helpen te vermijden dat ondernemingen failliet gaan. De Europese wetgeving schrijft evenwel voor dat de consument de vrije keuze moet krijgen tussen een voucher en terugbetaling.

Gepensioneerd

Gepensioneerden die nog actief zijn als zelfstandige kunnen een overbruggingsrecht aanvragen. Het gaat om zelfstandigen die hun activiteit voortzetten na hun pensioen en hieruit een inkomen halen dat hoger ligt dan 7.000 euro per jaar. De bijdrage bedraagt 645 euro per maand (807 euro met gezinslast). De som van het pensioen en het overbruggingsrecht wordt wel geplafonneerd op 1.614 euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud