Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Halve dag ouderschapsverlof vanaf 1 juni

Werknemers kunnen vanaf 1 juni een halve dag ouderschapsverlof per week of een hele dag elke twee weken opnemen.
Aanvragen voor één tiende ouderschapsverlof kunnen vanaf 1 juni ingediend worden. ©ANP

Vandaag kunt u ouderschapsverlof alleen voltijds, halftijds of gedurende één dag per week opnemen. Vanaf 1 juni komt daar verandering in en zult u dus een halve dag per week of een volledige dag om de twee weken kunnen nemen.

Het Koninklijk Besluit dat de arbeidsduurvermindering met één tiende regelt, werd in het Staatsblad gepubliceerd.

Het één tiende ouderschapsverlof is er alleen voor werknemers die voltijds werken en een akkoord hebben van hun werkgever.
Ann Tourné
SD Worx

'Vanaf 1 juni kunnen werknemers een aanvraag voor het één tiende ouderschapsverlof bij hun werkgever indienen', zegt Ann Tourné van de hr-dienstverlener SD Worx. 'Normaal gaat het dan 2 tot 3 maanden later van start, maar de werkgever kan met een kortere termijn instemmen.'

Met de maatregel kunnen ouders gedurende 40 maanden een halve dag ouderschapsverlof per week of een volledige dag om de twee weken opnemen. 'De nieuwe mogelijkheid is er alleen voor werknemers die voltijds werken en een akkoord hebben van hun werkgever', merkt Tourné op.

Versoepeling

Ook nieuw is de versoepeling van het voltijdse ouderschapsverlof en het verlof voor medische bijstand. Voortaan zal men die per week kunnen opnemen, terwijl dat vandaag nog minstens een maand is.

Wie halftijds ouderschapsverlof wil, kan dat per maand opnemen. Nu is dat nog ten minste twee maanden.

Reacties

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vindt de mogelijkheid om een halve dag ouderschapsverlof op te nemen een goede zaak. Ouders hebben zo meer flexibiliteit en hopelijk zullen meer mannen hier gebruik van maken, klinkt het bij de werkgeversorganisatie.

'Zo dragen we bij aan een eerlijkere verdeling van de zorgtaken binnen het gezin', zegt Monica De Jonghe, de directeur-generaal van het VBO.

Minder enthousiast zijn de werkgevers over de mogelijkheid om het voltijds en halftijds ouderschapsverlof op te splitsen in weken en maanden. 'Problematisch', oordeelt het VBO. 'Dat wordt puzzelen in onze bedrijven'. Zeker in bijvoorbeeld industriële bedrijven met ploegenstelsels en een volcontinu arbeidssysteem wordt het niet makkelijk', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud