Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe treed je in de voetsporen van Steve Jobs?

Dankzij het succes van de Apple iPod en iPhone is Steve Jobs uitgegroeid tot een van de meest bewonderde bedrijfsleiders van het moment. Hoe bouwde hij zijn zakenimperium uit en hoe kan jij hetzelfde doen?

(netto/dumblittleman) - Steve Jobs is je vast niet onbekend. De charismatische topman van Apple heeft volgens velen de 'magic touch' in de vingers. Bijna alles wat uit zijn ideeënbus komt, blijkt een enorm succes op de markten. Daarnaast is Jobs ook actief bij Pixar Studios, Hewlett Packard en Walt Disney Company. Hij weet op die manier technologie en entertainment perfect te laten samensmelten.

Hoe doet hij dat en wat is het geheim van zijn succes? We laten het hem zelf vertellen, in de hoedanigheid van enkele tips die Jobs tijdens zijn carrière liet optekenen:

Advertentie

1. Zet je altijd 100 procent in...

...en geloof volop in elke beslissing die je neemt. Vergeet niet dat niemand het eeuwige leven heeft. Stel dus zo weinig mogelijk uit. Of zoals het spreekwoord zegt: stel niet uit tot niet morgen wat je vandaag kunt doen.

2. Beslis met de juiste criteria

Ga niet over één nacht ijs, maar baseer je op juiste of op zijn minst realistische gegevens. Dat brengt je in moeilijke tijdens niet van je stuk omdat je aan jezelf begint te twijfelen.

3. Vergeet de praktijk niet

Ideeën zijn goedkoop en aan wilde plannen die je nooit uitvoert heb je niets. Maar minstens even erg zijn de goede ideeën die slecht uitgevoerd worden. Zorg dus dat je ook in de praktische uitwerking van je plannen goed scoort. Tevreden klanten komen terug, ontgoochelde klanten zal je maar moeilijk opnieuw kunnen overhalen.

4. Je tijd is kostbaar

Niemand is zo efficiënt als hij zelf zou willen, maar denk er aan dat je tijd kostbaar is. Plannen is dus de boodschap. Alleen met duidelijke objectieven kan je je doelen snel bereiken.

5. Laat de passie bovenkomen

Zet je je vol passie en overtuiging in voor iets, dan volgen de resultaten meestal vanzelf. Het is misschien niet makkelijk om te ontdekken waar je echte passie en talent ligt, maar eens je dé sector gevonden hebt kan je makkelijk van je hobby je beroep maken. Je werkdag wordt er alleen maar aangenamer door.

6. Hou je ideeën niet voor jezelf

Kluizenaars worden niet slimmer. Deel je ideeën met collega's en vrienden. Uit die gesprekken ontstaan weer nieuwe ideeën. Bovendien worden op die manier de lacunes in je kennis aangevuld.

7. Kijk naar de toekomst

Een echte bedrijfleider houdt zich niet alleen bezig met details. Zijn echte zaak bestaat er uit zo ver mogelijk vooruit te kijken en te plannen op de lange termijn. Maar denk vooral niet dat je alles zelf weet. Ook hier geldt dat feedback alleen maar versterkend kan werken.

8. Wik en weeg

Soms lijkt een keuze voor de hand liggend, maar beslis nooit te snel. Wat vandaag een goed idee lijkt kan er morgen heel anders uit zien. Blijf dus dynamisch, maar wik en weeg voor je je ergens voor engageert.

Foert zeggen, het loont

Rijk worden doe je niet door je braaf aan de regels te houden. Integendeel. Wie er de lijstjes met miljonairs op na slaat, merkt al gauw dat velen onder hen een fortuin vergaarden door steevast tegen de stroom in te zwemmen. Volg ook de voorbeelden van Richard Branson, Bill Gates of Paris Hilton.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.