Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe vindt u de stageplaats die bij u past?

Studenten en jongeren die nieuw zijn op de arbeidsmarkt, krijgen steeds makkelijker toegang tot stages in bedrijven. Wij sommen enkele mogelijkheden op.
Advertentie

(netto) - Het einde van uw opleiding is in zicht en u stelt zich vragen over uw toekomst. De professionele wereld heeft voor u nog heel wat geheimen. Maar, hoe onderscheidt u zichzelf tussen die grote groep van pas afgestudeerden die samen met u toestromen op de arbeidsmarkt? Waarom geen stage lopen in een bedrijf? Daardoor kunt u uw competenties aanscherpen, uw netwerken nog meer ontwikkelen en misschien wel uw talenkennis vergroten of zelfs een vaste job vinden.

Beroepsstages worden steeds meer ondersteund met Europese, nationale, gewestelijke en communautaire programma’s. Waarom zou u er geen beroep op doen? Een beroepsstage biedt u een mooie omkadering en vergemakkelijkt uw zoektocht naar vast werk. Vaak geniet u zelfs financiële ondersteuning.

Bij de meeste formules wordt wel een maximumleeftijd vooropgesteld. Bij het ‘Leonardo da Vinci’-programma bedraagt die bijvoorbeeld 35 jaar (door sommige tewerkstellingsdiensten soms verlaagd tot 30 jaar). Voor het uitwisselingsprogramma Eurodyssée is dat 30 jaar. Wacht dus niet te lang.

Tot wie moet u zich richten?

U kunt natuurlijk zelf naar een stage op zoek gaan. Als u nog studeert, is de kans groot dat uw school of universiteit voor de eigen studenten zelf een systeem op touw heeft gezet. Dit zijn enkele mogelijkheden als u niet meer binnen het schoolcircuit vertoeft of als u zelfstandig bepaalde pistes wilt onderzoeken. De lijst is uiteraard niet volledig.

  • Jint

Voor de Vlamingen is er Jint. Jint speelt tussenpersoon tussen de jongeren en de tewerkstellingsdiensten. De organisatie levert informatie over mogelijke stagebeurzen, over de verschillende bedrijven en de administratieve procedures die gevolgd moeten worden. De site www.gostrange.be staat boordevol nuttige informatie.

  • WBI

Op de site van ‘Wallonie Bruxelles International’ vindt u heel wat informatie over stages in het buitenland. De site is een goed uitgangspunt voor inwoners van Brussel en Wallonië. Klik hier voor meer informatie.

  • VDAB, Forem, Bruxelles Formation, Actiris, ADG (Duitstalige gemeenschap)…

Instanties voor werkzoekenden en opleidingsorganismen zoals Bruxelles Formation, Forem en Forem Formation bieden stagebeurzen aan. U kunt die gebruiken om u in het professionele leven te storten (via de programma’s Leonardo of Eurodyssée), of om een taalbad te volgen.

Die instanties beschikken ook over een totaalaanbod aan opleidingen en stages in bedrijven voor mensen met een laag opleidingsniveau.

De VDAB wil in de eerste plaats mensen aan werk helpen en is minder gefocust op beroepsstages.

  • Epos

Epos staat in Vlaanderen in voor het implementeren van het Europese programma ‘Een leven lang leren’, aangeboden door Leonardo, Erasmus en Comenius. Klik hier voor de site.

  • BIJ

Het Bureau International Jeunesse biedt verschillende programma’s aan. Zoals Tremplin Jeune (financiële tussenkomst voor vervoersonkosten plus 150 euro per week – voor 18- tot 30-jarigen). Andere programma’s zijn Eurodyssée (voor Wallonië) en Québec (forfaitaire steun van 800 euro – voor 18- tot 35-jarigen - duurtijd 1 tot 12 maanden)

  • Prins Albertfonds

Het Prins Albertfonds steunt jongeren die gedurende 12 maanden beroepservaring willen opdoen bij een Belgische onderneming in een land buiten West-Europa. Meer...

  • Rotary

De Rotary foundation helpt jongeren die hun vorming willen vervolmaken. Meer...

  • Springplank naar een job

‘Springplank naar een job’ werd opgericht door SAIPM, de uitgever van de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure. U kan op hun site terecht wanneer u op zoek bent naar een stage of een studentenjob. Meer

Werkloosheid

Als u afgestudeerd bent en u zich als werkzoekende heeft ingeschreven, kunt u stage gaan volgen in een professionele omgeving. Uw wachttijd wordt daardoor niet opgeschort. U moet ondertussen wel beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

U kunt ook kiezen voor een stage in het buitenland. U hebt dan wel de toestemming nodig van de directeur van het RVA-kantoor. Die moet nagaan of uw kansen om een job te vinden daardoor vergroten. Het advies van de directeur kunt u vooraf aanvragen met een formulier C94C. U vindt dat op de site van de RVA (www.rva.be).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud