Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Huisvrouw: geen job, pensioen of zekerheid

Ook vandaag zijn er nog heel wat huisvrouwen. Hun statuut wordt in onze maatschappij niet erkend of correct naar waarde geschat. Dat maakt hen financieel erg kwetsbaar. Wat kunnen zij doen?

(netto) - De doorsnee huisvrouw is zeker geen vrouw die zich laat ‘onderhouden’ door haar man, de winkels afschuimt en wekelijks naar de kapper gaat. De meeste huisvrouwen hebben niet de indruk dat ze ‘onderhouden’ worden. Zij zijn ervan overtuigd dat zij een voltijdse job uitoefenen waar zeker een loon tegenover mag staan. En daar hebben ze gelijk in. Maar de realiteit is anders…

Gevolgen van dat statuut?

Huisvrouwen worden niet betaald. Ze worden ook door geen enkel wettelijk statuut beschermd. Ze dreigen dan ook snel afhankelijk te worden van hun man. En dat kan zware gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij echtscheiding, tegenslag of overlijden. De meeste jonge vrouwen gaan er natuurlijk van uit dat hun huwelijk eeuwig zal standhouden. Ze denken ook nog niet aan hun pensioen. In dat idyllische plaatje lijkt hun keuze om huisvrouw te worden dan ook voor iedereen de beste oplossing. Maar de prijs die ze moeten betalen als ze toch uit elkaar gaan of als ze na enkele jaren vaststellen dat hun roeping van voltijdse huisvrouw toch niet is wat ze ervan verwacht hadden, is niet mis. Vrouwen denken dus beter goed na voor ze hun job volledig opgeven en nemen bij voorkeur op nog heel wat andere vlakken hun voorzorgen.

De beste bescherming? Het huwelijk!

“Het huwelijkscontract is de beste bescherming voor een huisvrouw. Maar het kan ook onverwachte gevolgen hebben”, zegt Gaétan Bleeckx, notaris in Sint-Gillis. "Bij echtscheiding of vroegtijdig overlijden bijvoorbeeld heeft de samenwoningsvorm (gehuwd, wettelijk of feitelijk samenwonend) en ook het stelsel waaronder het koppel eventueel gehuwd is, totaal verschillende gevolgen", vervolgt hij. Hij preciseert dat de zwakste echtgenoot altijd de grootste bescherming geniet in het stelsel van gemeenschap van goederen. Bij overlijden of echtscheiding heeft hij of zij dan recht op de helft van het gemeenschappelijk vermogen.

Herbekijk regelmatig uw situatie

Heel wat vrouwen werken tegenwoordig. Zij eisen ‘gelijkheid’ in het huwelijk: 80 procent van de jongeren kiest dan ook voor scheiding van goederen… “Het is belangrijk dat mensen weten dat ze op elk ogenblik en voor relatief weinig kosten hun huwelijkscontract kunnen wijzigen en bijvoorbeeld van het ene huwelijksstelsel naar het andere kunnen overstappen. Ze kunnen hun situatie dus herbekijken bij elke belangrijke fase of verandering in hun leven”, raadt Gaétan Bleeckx aan.

U weet wellicht dat bij echtscheiding – ongeacht het huwelijksstelsel – de echtgenoot die niet werkt, recht heeft op een onderhoudsuitkering. Maar wist u ook dat het bedrag daarvan rekening houdt met de levensstijl en dat de duur van de uitkering gelijk is aan die van het huwelijk?

Hoe goed klikt het tussen u en uw partner als het op geld aankomt? Doe hier de test.
En ontdek meteen ook de 7 tips die we u meegeven om een constructief 'geldgesprek' te voeren met uw partner.

Zaterdag 14/05, in Netto, gratis bij De Tijd

Wat als uw partner thuisblijft?

Moderne tips voor klassieke rolpatronen

En verder:

  • Auto: Goedkoper rijden op autogas?
  • Bedrijfsobligaties: Liever lenen aan bedrijf dan aan de staat?
  • Vastgoed: 7 fouten bij een aankoopbod
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.