(netto) - Het kabinet van de minister van Economie Vincent Van Quickenborne kondigde vorige donderdag aan dat de inflatie weer is toegenomen en in januari 3,22 procent bedroeg. De stijging van de inflatie is opmerkelijk: 0,62 procent in januari 2010, 2,46 procent in juni, 3,1 procent in december en 3,22 procent in januari 2011. Dat is het hoogste inflatieniveau sinds oktober 2008. Volgens de FOD Economie liggen de prijsstijgingen van buitenlandse reizen, graanproducten, groenten en vooral brandstoffen aan de basis van die inflatieopstoot. De olieprijs is in minder dan 1 jaar tijd gestegen van 70 tot 100 dollar per vat. Uiteraard heeft dat gevolgen voor de inflatie...
Internationale druk
De voorstanders van een hervorming van de automatische loonindexering ruiken natuurlijk bloed. Die hervorming is een echt monster van Loch Ness. Voor de gezinnen staat de indexering garant voor het behoud van de koopkracht. Keerzijde van de medaille is echter dat de budgetten van de bedrijven meer onder druk komen te staan en de internationale concurrentiepositie wordt aangetast. De voorbije jaren gingen er steeds meer stemmen op om dat systeem dat uniek is in de wereld (met uitzondering van Luxemburg) te herzien. De 3 indexeringen in 2008 hebben daar zeker toe bijgedragen. De Europese Centrale Bank, de OESO en het Internationaal Monetair Fonds voeren de druk op. Zij willen dat België de automatische loonindexering afschaft. Zelfs Guy Quaden, gouverneur van onze Nationale Bank, heeft er in 2008 voor gepleit om de indexering van de hogere lonen te beperken.
Hervorming op komst…
Onlangs werd het Interprofessioneel Akkoord tussen de diverse sociale partners ondertekend. Daarin werd afgesproken dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven de problematiek zal onderzoeken. Bedoeling is om het systeem binnen 2 jaar te hervormen. Officieel wordt gezegd dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven moet onderzoeken hoe de volatiliteit van de index aan banden kan worden gelegd door te focussen op energieproducten. Maar in de coulissen is men ervan overtuigd dat een grondige hervorming van het systeem de automatische loonaanpassing uiteindelijk zal afvlakken.
Aanpassing in juli
Volgens de prognoses van het Planbureau zullen de lonen voor de ambtenaren en de sociale uitkeringen in juli opnieuw met 2 procent stijgen. Voor de meeste werknemers zal dat begin volgend jaar gebeuren. Die aanpassing zal de gezinnen uiteraard in staat stellen om gemakkelijker het hoofd te bieden aan de stijging van de grondstoffenprijzen. Maar het is tevens koren op de molen van diegenen die het systeem willen hervormen. Hoewel het Planbureau vanaf de zomer een daling van de inflatie verwacht, zullen we geen 2 jaar moeten wachten voor er iets beweegt in dit dossier…