Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Jaarlijkse premie voor bedienden stijgt tot 265 euro

De meer dan 400.000 bedienden uit het paritair comité 200 mogen zich volgende maand weer verheugen op hun jaarlijkse brutopremie. Die stijgt lichtjes tot 265,12 euro.
In juni krijgen ruim 400.000 bedienden hun jaarlijkse premie uitbetaald. ©Frank Toussaint

Sinds 2016 hebben alle werknemers die onder het PC 200 vallen recht op een jaarlijkse brutopremie van 250 euro, als ze gedurende een referteperiode van twaalf maanden een voltijdse job hadden. Dat bedrag wordt elk jaar geïndexeerd en stijgt van 263,02 euro vorig jaar naar 265,12 euro dit jaar, berekende de hr-dienstenleverancier SD Worx.

De premie wordt elk jaar samen met het loon van juni uitbetaald. Bent u volgende maand nog geen 12 maanden aan de slag bij uw werkgever, dan wordt de premie pro rata berekend.

De premie wordt elk jaar samen met het loon van juni uitbetaald. Bent u volgende maand nog geen 12 maanden aan de slag bij uw werkgever, dan wordt de premie pro rata berekend. Idem voor wie niet voltijds, maar deeltijds werkt, zegt Geert Vermeir, juridisch expert bij SD Worx. Nam u de voorbije 12 maanden vader- of moederschapsverlof op, dan heeft dat geen effect op de hoogte van de premie. Die dagen tellen gewoon mee.

Impact corona

Dat is in principe niet het geval als u de voorbije maanden door de coronacrisis tijdelijk werkloos was. Dan zal de premie pro rata worden berekend. De dagen dat u tijdelijk werkloos was, worden niet beschouwd als gelijkgestelde dagen. Stel dat u in april en mei tijdelijk werkloos was, dan wordt voor de berekening van de premie 10/12den in rekening gebracht.

Koos uw werkgever er destijds voor om de premie te vervangen door een gelijkwaardig voordeel, dan wordt ook dat geïndexeerd. Werknemers die bijvoorbeeld het bedrag van hun maaltijdcheques zagen stijgen van 7 naar 8 euro dankzij een hogere werkgeversbijdrage (goed voor een jaarlijkse loonkost van 230 euro) en het saldo (kost van de premie min de kost van de hogere maaltijdcheque) kregen toegekend onder de vorm van bijvoorbeeld een saldo brutopremie, zullen het bedrag van die restpremie licht zien stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud