Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Jobkans 50-plussers zeer klein

Wie in ons land als 50-plusser op zoek moet naar een nieuwe job, staat voor een bijna uitzichtloze missie. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Toch moeten vijftigplussers door het Generatiepact langer op de arbeidsmarkt blijven.
Advertentie
Wie in ons land als 50-plusser op zoek moet naar een nieuwe job, staat voor een bijna uitzichtloze missie, stelt de VDAB. ©TD_TR

'Voor alle kansengroep-werkzoekenden ligt de jobkans lager dan gemiddeld, maar de jobkans voor oudere werkzoekenden ligt gewoon extreem laag', zegt Ronny Misplon van de studiedienst van de VDAB in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Zo vindt slechts 3 procent van de 50-plussers werk in het tweede kwartaal van dit jaar, tegen 10 procent van de 25- tot 49-jarigen. Van de 50-plussers is 54 procent langer dan twee jaar werkzoekend, tegen 18 procent van de 25- tot 49-jarigen.

Oudere werknemers hebben relatief stabiele banen en worden bij naakte ontslagen minder geviseerd dan tijdelijke werknemers. Vijftigplussers die toch werkloos worden, vinden echter moeilijk een nieuwe job.

'De vijftigplussers moeten, onder meer door de crisis op de arbeidsmarkt, de oneerlijke concurrentie aangaan met de jongeren', aldus Misplon. 'Door ons huidige systeem van loonopbouw zijn ze een stuk duurder en tegelijk moeten ze optornen tegen hardnekkige vooroordelen.'

CGKR

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) klaagde de discriminatie van oudere werknemers in Belgiƫ al aan. 'Werkgevers denken bijvoorbeeld dat het geen nut heeft om oudere werknemers nog op te leiden aangezien jongeren op termijn duurzamer zijn. Maar in de praktijk zijn jongeren de eersten die al na een paar jaar opnieuw van job veranderen.'

VDAB-topman Fons Leroy merkt nog op dat langer aan het werk blijven voor steeds meer vijftigplussers veeleer een economische noodzaak is, dan een verplichting.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud