Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Laat de overheid uw opleiding betalen

Werknemers die een opleiding volgen om hun competenties uit te breiden of aan te scherpen, verhogen hun waarde op de arbeidsmarkt. Met behulp van opleidingscheques kan dat voor de helft van de prijs.
©iStock

(netto/vdab) – Vlaamse werknemers kochten vorig jaar 229.916 opleidingscheques aan, goed voor 33,5 miljoen euro. dat liet Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) weten. Daarmee valt het succes van de cheque wat terug in vergelijking met het topjaar 2008, toen 256.142 cheques werden aangevraagd, goed voor een bedrag van 36,9 miljoen euro. Dat was het hoogste aantal sinds de lancering in 2003.

Vlaanderen voerde de opleidingscheque in 2003 in om werknemers aan te moedigen om levenslang te blijven leren. Ook in het Waals en Brussels Gewest bestaat het systeem van de opleidingscheques. Maar zoals dat wel vaker het geval is in België, zijn de voorwaarden en modaliteiten heel anders in de verschillende gewesten.

In het Vlaams Gewest

De Vlaamse opleidingscheques zijn al jaren een succes. Het aantal aanvragen nam elk jaar toe, van 191.216 in 2004 tot 256.142 in 2008. Ook de bedragen namen jaar na jaar toe. In 2004 werden voor 21,5 miljoen euro cheques aangevraagd. In 2008 piekte het bedrag op 36,9 miljoen euro.

Opleidingscheques zijn in principe niet bedoeld om een erkend diploma op te leveren. Ze zijn wel een manier om het bijleren van vaardigheden financieel te ondersteunen. De cheques zijn dan ook gericht op werknemers die hun kennis willen uitbreiden. Na de opleiding of begeleiding krijgt u een attest waaruit blijkt wat u hebt gevolgd en welke competenties u heeft verworven.

Vlaamse werknemers of interimkrachten die werken in Vlaanderen of Brussel, kunnen de opleidingscheques aanvragen bij de VDAB. U mag de opleiding die u ermee betaalt, niet volgen in opdracht van uw werkgever. De opleiding hoeft dan ook niets te maken te hebben met uw huidige werk, zolang ze uw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt ten goede komt. De opleidingen moeten worden gevolgd in uw vrije tijd of tijdens betaald educatief verlof in een door de Vlaamse overheid erkend opleidingscentrum.

Enkel de rechtstreekse of directe kosten (inschrijvingsgeld, cursusmateriaal, examens of testen ...) worden terugbetaald. Verplaatsingskosten en kosten voor kinderopvang zijn geen rechtstreekse kosten en dus uitgesloten.

Voor elke opleiding die u met opleidingscheques betaalt, past de Vlaamse overheid per cheque de helft bij. Voor de cheques die een waarde hebben van 5, 10 en 25 euro, betaalt u zelf slechts 2,5; 5 en 12,5 euro. Per kalenderjaar kan u maximaal voor 250 euro opleidingscheques aankopen.

De cheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maanden na het begin van een opleiding of het afleggen van een examen of test. U kunt ze dan 14 maanden lang gebruiken. De begin- en einddatum staan op de cheque.

In het Waals Gewest

In het Waals Gewest zijn de opleidingscheques voorbehouden voor werknemers die werken in een kmo met maximaal 250 werknemers en zelfstandigen in hoofdberoep (eveneens voor tijdelijke krachten en echtgenoot-helpers).

Het is de onderneming die de opleidingscheques moet aanvragen. U kunt dan de cheques bestellen bij uw werkgever om een opleiding te volgen tijdens de normale werkuren. Uw werkgever moet zijn hoofdzetel in het Waals Gewest hebben. U moet de opleiding bij een door het Waals Gewest erkende opleidingsinstelling volgen.

Elke opleidingscheque komt overeen met 1 uur opleiding ter waarde van 30 euro. Voor de werkgever kost zo’n cheque 15 euro. Kost de opleiding meer dan 30 euro per uur, dan moet de werkgever het verschil bijpassen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In dit gewest zijn de opleidingscheques een stimulans om Brusselse werkzoekenden aan de slag te krijgen. Tijdens hun zoektocht naar werk geeft Actiris 'een tegoedbon' die een werkzoekende tijdens de eerste 6 maanden van zijn nieuwe job kan inruilen voor een opleidingscheque. De opleidingscheque wordt voor de helft betaald door Actiris en voor de andere helft door de werkgever.

In de Duitstalige Gemeenschap

In de Duitstalige Gemeenschap bestaan geen opleidingscheques maar loontrekkenden, zelfstandigen, werkgevers en werkzoekenden kunnen hulp krijgen bij een permanente opleiding dankzij het project B.R.A.W.O (Berufliche Aus- und Weiterbildungs-Offensive). Het gaat hierbij om financiële hulp voor de inschrijvingskosten, het vervoer, de kinderopvang en de aankoop van materieel.

Nuttige websites

Opleidingscheques in het Vlaams Gewest:

http://vdab.be/opleidingscheques

Opleidingen in het Waals Gewest:

http://emploi.wallonie.be

Website van Actiris:

http://www.actiris.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud