Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Loont het om regelmatig van job te veranderen?

Jophoppen wordt een heuse trend, maar waarom zou u nu wel of niet dikwijls van job veranderen?

(netto/manpower) - Uit een enquête van HR-dienstverlener Manpower bij 3.000 Belgen, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau iVox, blijkt dat een Belg verwacht tijdens zijn loopbaan bij gemiddeld 6,4 werkgevers aan de slag te gaan. Bij de jongere generatie – jonger dan 30 jaar – denkt 17% maar liefst aan 10 of meer werkgevers. Terwijl 1 op de 3 gepensioneerden zijn hele leven bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt, ziet slechts 9% van de jongeren zich trouw blijven aan één werkgever.

Enkele belangrijke voor- en nadelen van jobhoppen op een rij.

Advertentie

Voordeel 1: kennisopbouw

De belangrijkste reden om van job te veranderen is de zoektocht naar nieuwe ervaringen en laat dat nu meteen ook leiden tot een groot voordeel. Door regelmatig nieuwe taken uit te voeren ontdekt u misschien wel verborgen talenten van uzelf. U kunt steeds blijven bijleren en op die manier ook uitmaken wat u nu echt graag doet en wat u minder goed ligt. U verlegt uw grenzen en krijgt meer zelfvertrouwen. Door uw brede ervaring zal u in de toekomst ook makkelijker inzetbaar zijn.

Tip: Uw sterke en mindere goede punten zal u pas ontdekken als u regelmatig nieuwe opdrachten krijgt voorgeschoteld.

Voordeel 2: uitgebreid sociaal netwerk

Als u bij verschillende bedrijven hebt gewerkt, dan kent u natuurlijk ook veel mensen. Dat uitgebreide sociale netwerk kan later op de een of andere manier nog van pas komen. Voor klantenwerving, salesmogelijkheden of misschien - als uw contacten op hun beurt ook weer in andere bedrijven terechtkomen – is het zelfs handig om zelf professioneel weer een stapje hogerop te komen.

Tip: Vraag u voor een sollicitatiegesprek even af welke contacten nuttig zouden kunnen zijn voor uw eventuele nieuwe werkgever.

Voordeel 3: loonsverhoging

Laten we er maar van uitgaan dat u alleen van job verandert als u er ook effectief iets bij wint. U komt in een leukere sfeer terecht, hebt meer verantwoordelijkheid, doet iets wat u liever doet of werkt nu dichter bij huis. Het kan, maar vaak zit aan een jobverandering toch vooral ook een financieel aspect. Uw nieuwe functie is gekoppeld aan een hoger inkomen of biedt u meer extralegale voordelen.

Advertentie

Tip: Vergelijk niet alleen uw nettoloon, maar houd ook rekening met een bedrijfswagen, maaltijdcheques, telefoonkosten, groepsverzekering,…

Nadeel 1: wispelturig en minder loyaal

Sommige rekruteringsmanagers fronsen nog steeds de wenkbrauwen als ze het cv van een jobhopper voor hun neus krijgen. Bedrijven investeren vaak veel geld in een nieuwe werknemer en dan willen ze die natuurlijk niet over een jaar weer zien vertrekken. Als u jobhopt, kunnen toekomstige werkgevers u dus als wispelturig en minder loyaal beschouwen.

Tip: Bereid u goed voor op een sollicitatiegesprek door voor elk van uw jobwissels een zinnige verklaring te verwoorden. Als u referenties van vorige werkgevers kunt voorleggen, dan is dat een groot pluspunt dat u zeker moet uitspelen.

Nadeel 2: geen topfuncties

Als u echt een hoge functie binnen een bedrijf ambieert, dan zal u dat niet snel bereiken door te jobhoppen. Om de top te bereiken, moet u immers het bedrijf door en door kennen en die ervaring en kennis kunt u alleen opdoen door langer bij eenzelfde werkgever te blijven. Dat wordt ook aangetoond door een studie van Monika Hamori, professor HRM aan de IE Business School in Madrid. Zij concludeerde dat de 1.000 CEO’s van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten en Europa tijdens hun loopbaan slechts voor gemiddeld 3 bedrijven hebben gewerkt.

Tip: Hebt u leiderschapsambities, blijf dan langer bij dezelfde werkgever maar maak wel gebruik van interne doorstroommogelijkheden. Klim bijvoorbeeld op door voor een andere functie te solliciteren of stap over naar een andere afdeling of zelfs naar een ander land.

Nadeel 3: pensioenbeheer

Als jobhopper kunt u best de nodige aandacht besteden aan de tweede pensioenpijler: de bedrijfspensioenplannen. U hebt steeds de mogelijkheid om uw opgebouwd kapitaal over te laten zetten naar de nieuwe groepsverzekering of pensioenfonds, maar als u dat nooit hebt gevraagd, dan eindigt u al snel met verschillende groepsverzekeringen en/of pensioenfondsen.

Voor een duidelijk overzicht is er sinds januari een databank aanvullende pensioenen, waarin verzekeraars en pensioenfondsen alle contracten in de tweede pijler moeten melden. Daarvoor krijgen ze de tijd tot het einde van het jaar, dus momenteel hebt u nog niet zo veel aan dat pensioenregister. In de toekomst is het wel de bedoeling op die manier slapende groepsverzekeringen en/of pensioenfondsen terug te vinden.

Tip: Jobhoppers proberen best ook op vlak van de bedrijfspensioenplannen steeds vooruit te gaan. Bij het overzetten van het opgebouwde kapitaal van de oude naar de nieuwe – en genereuzere – werkgever, kunnen ze er dan zelf voor kiezen het oude kapitaal aan te vullen en zo bij te benen tot op het niveau van de nieuwe werkgever.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud