netto

Meer dan helft van de werknemers wil loonpakket zelf samenstellen

Maaltijdcheques blijven het populairste voordeel. ©Photo News

Vandaag heeft minder dan een tiende een invloed op zijn loonpakket.

Met flexibel werken in opkomst streven werknemers naar meer invloed op en flexibiliteit in alle aspecten van hun professionele leven. Ook voor de invulling van hun loonpakket willen ze invloed en flexibiliteit.

Meer dan de helft (57 procent) van de Belgische werknemers wil invloed kunnen uitoefenen op zijn of haar voordelen en de samenstelling van het loonpakket bepalen.

9 procent
Keuzemogelijkheid
Maar 9 procent van de werknemers kan zijn loonpakket zelf invullen.

Maar die keuzemogelijkheid is maar voor weinig werknemers weggelegd: 91 procent van de werkgevers bepaalt nog steeds de volledige zeggenschap over de verloning van hun werknemers.

Deze resultaten komen uit een onderzoek in zes Europese landen uitgevoerd door payroll- en hr-dienstverlener SD Worx, waaraan 2.500 Belgische werknemers deelnamen.

In Europa bieden bedrijven in Oostenrijk (28 procent) en Nederland (24 procent) werknemers al vaker een vast budget om te bepalen hoe hun verloningspakket is samengesteld, terwijl bedrijven in België (9%) dit het minst vaak doen.

‘De mogelijkheid om een voordelenpakket aan te passen aan de individuele behoeften is voor veel werknemers van groot belang, en bedrijven moeten meer doen om dit standaard aan te bieden. Zo houden ze niet alleen de huidige wernemers tevreden, maar kunnen bedrijven ook het beste talent vinden en aanwerven’, zegt Lieve Michiels, Manager Flex Income Plan, Mobility and Warrants van SD Worx.

Traditionele voordelen

Als er gekeken worden naar de populairste voordelen, dan blijven dat de klassiekers. De top 3 van de keuzes van Belgische werknemers bestaat uit maaltijdcheques, individueel pensioensparen en extra vakantiedagen.

De top 3 van de keuzes van Belgische werknemers bestaat uit maaltijdcheques, individueel pensioensparen en extra vakantiedagen.
SD Worx

Van de Belgen doe aangeven hun loonpakket te willen veranderen, heeft meer vrije tijd in ruil voor voordelen (11 procent) of meer vrije tijd in ruil voor cash (9 procent) duidelijk de voorkeur.

Bijna even belangrijk is een hoger loon in ruil voor minder voordelen (11 procent) of in ruil voor vrije tijd (7 procent).

‘Deze uiteenlopende voorkeuren geven aan dat we te maken hebben met verschillende generaties en medewerkers met verschillende profielen. Dit pleit ook in de richting van flexibele verloning’, stelt Michiels.  

Balans werk en privé

Wat motivatie betreft, is een balans tussen werk en privéleven en de mogelijkheid om meer vakantiedagen te nemen de topprioriteit voor veel Belgische werknemers: 47 procent ziet dit expliciet als een stimulans om deze voordelen te kiezen.

Ook loonoptimalisatie is een belangrijke factor in België: 41 procent van de werknemers zegt te kiezen voor voordelen die de fiscale en/of socialezekerheidsbijdragen verlagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect