Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Meer studentenwerk in schooljaar

Studenten werken steeds meer tijdens het schooljaar, terwijl de studentenarbeid in de zomer stagneert, zo blijkt uit onderzoek van Randstad. In 2004 verrichte 30 procent van de jongeren betaalde arbeid buiten de vakanties, in 2014 is dat opgelopen tot 54 procent.
Eén op de drie jongeren werkt in een winkel. ©Photo News

In dezelfde periode nam het aantal studenten dat werkt in de zomer minder toe, van 59 naar 68 procent. Volgens het onderzoek van Randstad is er de jongste twee jaar geen toename meer in de zomer. Terwijl het werken buiten de vakanties blijft toenemen: volgens interne cijfers van Randstad is in het eerste semester van dit jaar het aantal uren dat studenten presteren met 8,6 procent gestegen, en het aantal werkende studenten met 9,2 procent.

De studenten werken vooral in de handel (35%), horeca en vrijetijdssector (20 %), en bouw/productie/transport (19 %). Eén jobstudent op de drie gaat aan de slag in een winkel (als kassier, verkoper of aanvuller), 13 procent als administratief bediende, 12 procent werkt in productie, 10 procent als ober of leerling-kok en 9  procent is monitor of animator.

16 16 procent van de jongeren zegt zonder contract te werken. Zwartwerk

16
16 procent van de jongeren zegt zonder contract te werken.

Zwartwerk

16 procent van de ondervraagde studenten verklaren dat ze geen arbeidsovereenkomst hebben. Min-18-jarigen scoren op dat vlak wel merkbaar beter dan vroeger: 17 procent van hen geeft aan in het zwart te werken (vorig jaar nog 28%). 'Het is de eerste keer dat zich bij de min-18-jarigen een dergelijke verandering aftekent. We moeten dus afwachten of de tendens zich de volgende jaren doorzet', waarschuwt Randstad tegen voorbarige conclusies.

Een student verdient gemiddeld 2.366 euro. Volgens de peilingen verdienen meisjes (2.217 euro) minder dan jongens (2.634 euro). De Belgische studenten geven hun geld vooral uit aan hobby’s en persoonlijke spullen: vakanties (17 %), kledij (11 %), uitgaan (10 %), gsm (10 %) ... Twee derde van de studenten legt ook een kwart opzij om te sparen. Werken om een studie te financieren blijft een heel stabiel fenomeen. Vijf studenten op de tien geven aan dat ze 18 procent van hun loon aan hun studie besteden.

Eerste baan 

Dit jaar vroeg Randstad ook wat studenten na hun studie verwachten. Twee op de drie beschouwen denken door een gebrek aan ervaring vermoedelijk moeilijk een eerste baan te vinden. De helft geeft de economische crisis de schuld. Vier studenten op de tien ervaren een kloof tussen hun opleiding en de gezochte profielen. 19 procent schat zijn talenkennis als te gebrekkig in.

De studenten zijn wel bereid om een specifieke opleiding te volgen (72 %) of hun talenkennis bij te spijkeren (60%). 56 procent zou overwegen in een andere regio aan de slag te gaan. De helft heeft er niets op tegen om een baan uit te oefenen die niet aansluit bij zijn of haar opleiding.

In afwachting van een eerste vaste baan zijn drie op de vier jongeren voorstander van betaalde stages en uitzendopdrachten. Ze lijken wel minder snel bereid tot vrijwilligerswerk.

Meer werk bij kmo's

Uit een rondvraag van de zelfstandigenorganisatie NSZ bij ruim 400 kmo's blijkt dan weer dat 41 procent van de kmo's deze zomer meer jobstudenten wil inschakelen dan vorig jaar, terwijl slechts een kwart er minder zal inschakelen. Uit het onderzoek blijkt voorts dat 91 procent van de ondernemingen doorgaans tot steeds tevreden is over de ingeschakelde jobstudenten en hun geleverde prestaties.

Sinds 1 januari 2012 mogen studenten gedurende 50 dagen per jaar aan een verminderd RSZ-tarief werken, terwijl de limiet voorheen op twee keer 23 dagen lag. NSZ zou dat liever omgerekend zien naar 400 uren per jaar, en 82 procent van de bedrijven die het ondervroeg, is het daarmee eens.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud