Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Minder obstakels om werknemer 'te delen'

Een werknemer delen? Het kan nu al. Maar omdat werkgevers het systeem nauwelijks gebruiken, ruimde de federale regering een paar obstakels uit de weg.
NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws ©BELGA

Sinds 2000 kunnen werkgevers onderling een werkgeversgroepering oprichten om samen één of meerdere personeelsleden aan te werven. De voordelen liggen voor de hand. Een werkgeversgroepering laat ondernemers toe om de personeelskosten te delen en om expertise in te schakelen die ze voltijds misschien niet nodig hebben.

Toch wordt de mogelijkheid tot nu nauwelijks benut. 'In heel België zijn er op dit moment slechts vier werkgeversgroeperingen', zo meldt het Neutraal Syndicaat der Zelfstandigen (NSZ).

Advertentie

Volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zijn ondernemers nauwelijks op de hoogte van de mogelijkheid om arbeidskrachten te mutualiseren. Uit onderzoek van de ondernemersorganisatie, waaraan 489 ondernemers hebben deelgenomen, blijkt dat slechts 9 procent van de ondernemers weet dat ze personeel onderling kunnen delen via een werkgeversgroepering.

'Daarnaast kampte de werkgeversgroepering ook met een aantal wettelijke beperkingen die onlangs door de ministerraad zijn weggewerkt', vervolgt Mattheeuws. De ministerraad keurde op 25 april een koninklijk besluit goed dat de voorwaarden versoepelt. Dat KB zou eerstdaags worden gepubliceerd.

Axa, Belgacom en KBC wisselen 50-plussers uit

De banken en verzekeraars Axa en KBC en telecomgroep Belgacom gaan werknemers van boven de vijftig via tijdelijke projecten uitwisselen. Het trio hoopt de werknemers via het project Experience@Work tot hun pensioen gemotiveerd te houden. Lees meer

Voortaan is het niet meer vereist dat de aangeworven werknemer vijf jaar werkloos moet zijn. Ondernemers zullen een werkgeversgroepering ook kunnen oprichten in de vorm van een vzw. Het hoeft niet langer in de vorm van een economisch samenwerkingsverband. Verder zullen de werkgeversgroeperingen ook werknemers kunnen aanwerven voor een bepaalde duur of voor een welbepaalde opdracht.

Advertentie

Volgens Mattheeuws zal de versoepeling ook leiden tot een ruimer gebruik, ook bij kmo's. 'Ons onderzoek wijst uit dat 61 procent van de bevraagde ondernemers overweegt om zo'n groepering op te zetten of om erin te stappen wanneer ze over de voordelen ervan zijn ingelicht', aldus nog de voorzitter.

De bevraging van het NSZ leert dat ondernemers vooral administratieve krachten (27 procent), verkopers (15 procent) en informatici (9 procent) via een werkgeversgroepering zouden inschakelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud