Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Moet u voortaan met een video-cv solliciteren?

Het video-cv raakt steeds meer ingeburgerd. Heeft het papieren cv afgedaan en zijn video’s de toekomst? Hoe ziet een goed cv er tegenwoordig uit? Wij vroegen het aan twee experts.
In een video-cv stelt de kandidaat zich op zijn eigen manier voor aan de potentiële toekomstige werkgever. rv ©rv doc

Met Facejobb is het Belgisch online rekruteringslandschap weer een speler rijker. Maar in tegenstelling tot de concurrentie, focust het nieuwe platform zich voornamelijk op videopresentaties voor zowel rekruteerders als werkzoekenden. Aan de ene kant is het de bedoeling om de verwachtingen van het rekruterend bedrijf beter te weerspiegelen, zodat de kandidaat beter begrijpt wat van hem wordt verwacht’, zegt Feyz Balkan Mert, oprichter van de site Facejobb. ‘Aan de andere kant kunnen kandidaten hun cv aanvullen met een gepersonaliseerde video. Dat vergemakkelijkt en versnelt het rekruteringsproces. Zo kan de rekruteerder de kandidaat voorstellen aan een aantal collega’s en pas daarna beslissen of hij hem of haar uitnodigt voor een gesprek’, zo luidt het persbericht van Facejobb.

Pilootproject in Brussel

Het video-cv is echter niet nieuw in België. In januari lanceerde Actiris, de Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling, al een proefproject om het multimedia-cv te promoten. Elke werkzoekende wordt twee dagen gecoacht door een consulent van Actiris. Die geeft de kandidaten inzicht in de werking van verbale en non-verbale communicatie en leert hen technieken aan om goed over te komen voor de camera.

Advertentie

Net als bij Facejobb, moeten kandidaten zich in hun eigen woorden en op hun eigen manier kunnen voorstellen aan een potentiële werkgever. Na het opnemen van de video wordt het cv in verschillende formaten aan de werkzoekende bezorgd. Die kan het dan rondsturen via allerlei kanalen, zoals e-mail, LinkedIn en YouTube.

Een goed idee?

Maar moet u voortaan solliciteren via video-cv? Zijn rekruteerders daarvoor te vinden? Het antwoord op die vraag is negatief. ‘In de huidige zapcultuur moet alles snel gaan. Dat geldt ook voor de communicatie en het lezen van een cv’, zegt hr-expert Gilles Klass. Rekruteerders spenderen gemiddeld 45 à 60 seconden aan het lezen van een cv.

‘Wij overlopen cv’s volgens een evaluatieschema. Dat schema wordt opgesteld in functie van het gezochte profiel voor een functie. Stel dat ik op zoek ben naar een boekhouder die Nederlands spreekt en in een straal van 30 kilometer rond Waver woont. Dan ga ik eerst na of de kandidaat tweetalig is. Pas daarna bekijk ik de rest van het cv. Maar met een video kan dat niet.’ Het is inderdaad bijna onmogelijk alle relevante informatie vermeld in een cv samen te ballen in een clip van 1 minuut.

Werkzoekenden hebben er dan ook alle belang bij hun beroepservaring duidelijk, nauwkeurig en beknopt weer te geven aan de hand van ‘bullet points’.

Een van de technieken bestaat erin de naam van een onderneming te vervangen door haar logo. Hebt u in een relatief onbekende kmo gewerkt, dan kunt u de rekruteerder tijd besparen door een kleine beschrijving van het bedrijf te geven. ‘En aangezien de meeste cv’s elektronisch worden opgestuurd, kunt u ook een hyperlink invoegen die verwijst naar de website van het bedrijf’, adviseert Sébastien Bertherau, consultant bij Manpower. Maar beperk u niet tot de naam van het bedrijf en de functie die u daar had. ‘Vermeld ook de resultaten die u behaald hebt’, beklemtoont Gilles Klass.

Advertentie

Obligate LinkedIn

Onze twee experts zijn unaniem: de bijkomende informatie op de professionele netwerksite LinkedIn is onlosmakelijk verbonden met het cv. ‘Vaak passen kandidaten hun cv aan in functie van de job waarvoor ze solliciteren. Ze zetten dan bepaalde professionele ervaringen extra in de verf. Als hun profiel ons bevalt, gaan we op LinkedIn op zoek naar bijkomende informatie. We vinden daar ook eventuele aanbevelingen van vroegere werknemers of klanten’, merkt Sébastien Bertherau op.

Sommige kandidaten verzwijgen echter elementen van hun beroepsloopbaan om beter te beantwoorden aan een bepaalde jobaanbieding. Dat is geen goed idee. ‘Het opgestuurde cv moet perfect overeenstemmen met het LinkedIn-profiel. Anders kan dat in het nadeel van de kandidaat uitdraaien’, zegt Gilles Klass.

In uw sollicitatiebrief kunt u wel de aandacht vestigen op elementen van uw cv die relevant zijn voor de functie. In die brief mag u in enkele lijnen duidelijk maken waarom u de geknipte kandidaat voor de job bent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud