Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Monica De Coninck lanceert Minimumlonen.be

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid heeft alle minimumlonen, vastgelegd in sectorale cao's, verzameld op een website.
Advertentie
©BELGA

"Een goed instrument in de strijd tegen sociale dumping", zegt minister van Werk Monica De Coninck woensdag. "Ook voor werkgevers en werknemers is dit een handige tool."

Zowat 60 procent van de werknemers in de privésector valt onder de paritaire comités voor arbeiders en bedienden. Hun minimumloon is verankerd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de hele sector. Bedrijven kunnen daarvan afwijken in een ondernemings-cao, maar het minimum ligt vast. Al die bedragen zijn nu samengebracht in een overzichtelijke databank. Enkel de paritaire comités in de reeksen 300 (onder meer non-profit en gezondheidszorg) moeten nog worden toegevoegd.

"Dit is niet de meest sexy innovatie, maar het is wel een goed instrument tegen sociale dumping, waarvan we veel last hebben in dit land", zegt Monica De Coninck. "Inspecteurs die ter plaatse gaan hebben nu een duidelijke databank."

De gegevens kunnen ook worden ingekeken door werknemers die willen weten waarop ze recht hebben en door werkgevers die hun personeel correct willen vergoeden. Daarom werden naast de brutolonen ook de arbeidsduur en extralegale voordelen als maaltijdcheques of pensioenverzekeringen opgenomen.

"Dit kan ons ook helpen bij het beleid", stelt de minister. "Zo moeten de paritaire comités van arbeiders en bedienden met het oog op het eenheidsstatuut de komende jaren naar elkaar toegroeien. We kunnen met behulp van deze databank bekijken hoe dat proces evolueert en suggesties geven aan de sociale partners."

De website Minimumlonen.be is onmiddellijk beschikbaar. Wie wil weten onder welk paritair comité hij valt, kan dat terugvinden op zijn loonfiche.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud