Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Netwerken houden je overeind in moeilijke tijden

Hoe ga je te werk als je net ontslagen bent? Sommigen blijven bij de pakken zitten en sleuren zich naar de krantenwinkel op zoek naar vacaturekrantjes. Anderen openen meteen hun adresboek, plegen enkele mails en telefoons, waardoor ze op één dag tijd enkele sollicitatiegesprekken hebben weten te versieren. Geheime formule? Die is er niet, met netwerken raak je een pak verder.
Advertentie
Je eigen relaties brengen nieuwe relaties aan die je verder kunnen helpen

(netto/getrichslowly) - Brandt Smith doet op getrichslowly het relaas van hoe hij een gedwongen ontslag binnen de twee weken wist om te buigen tot een promotie bij een andere werkgever... allemaal dankzij een uitgebreid netwerk. "Eigenlijk was ik zelfs opgelucht toen mijn contract werd opgezegd," aldus Smith. "Mijn familie leed al maanden mee onder de negatieve spiraal waarbij almaar meer mensen (waaronder vrienden) op straat kwamen te staan." Met vernieuwde energie ging hij op pad... en onthield hij 7 tips:

1. Bouw je netwerk vooraleer je het nodig hebt

Sinds de eerste dag van je carrière bouw je best aan je netwerk. Van zodra je met mensen in contact komt, kan je businesskaartjes uitwisselen en bijhouden. Daarmee ben je er nog niet. Er is een verschil tussen kaartjes verzamelen en een effectief netwerk uitbouwen. Dat is een werk van lange adem. Begin bij je familie en oude schoolkameraden en breid dat stilaan uit naar je collega's, sportclub en andere kennissen.

2."Stort eerst geld vooraleer je er afhaalt"

Een telefoonnummer in je gsm volstaat niet om iemand tot je netwerk te rekenen. Best zorg je er eerst voor dat je een persoon al hebt geholpen, vooraleer jij hem om een gunst vraagt. Het is zoals een bankrekening: je kan maar geld van een rekening halen als er ooit geld werd op geplaatst. Een simpele begroeting, een oprechte bedanking, een mailtje forwarden met interessante informatie, ... het kan al volstaan als teken van goodwill.

3. Geef meer dan je terugvraagt

Als je netwerkt, moet je op lange termijn denken. Ook hier kan je stellen dat je op lange termijn meer zal geven dan je ooit zal krijgen. Bekijk het als een gezinsbudget: je moet meer verdienen dan je kan uitgeven. Belangrijk is dat er een constante instroom van nieuwe relaties is om de continuïteit te verzekeren. 

4. Wees open en oprecht

Met een valse houding kan je een tijdje verder, maar mensen zullen dat al snel doorhebben. Blijf kalm en blijf vooral jezelf. Zeg "ja" van zodra het kan, maar blijf bij "neen" als je dat noodzakelijk lijkt. Je vermijdt ook best gevoelige onderwerpen als politiek en godsdienst.

5. Volg je relaties op

Een netwerk moet leven en gaat verder dan een collectie businesskaartjes. Oude relaties zal je op termijn als connectie verliezen. Het kost een kleine moeite om met een mail, sms of afterworkdrink bij te blijven over iemands projecten of toestand. Wie weet kan je bijspringen, wat je op termijn zelf weer ten goede zal komen.

6. Het zit hem in de details

Je kan het verschil maken door een persoonlijke toets in te bouwen. Van zodra je eerste gesprek, met bijhorende businesscard-ruil, is afgelopen, kan je korte woorden op het kaartje noteren: aantal kinderen, naam echtgenote, verjaardag, ... . Het kan een verrassend aanknopingspunt vormen op het moment dat je elkaar nog eens tegen het lijf loopt.

7. Jouw netwerk is ook andermans netwerk

Heb je een dringende vraag (zoals de zoektocht naar vacante jobs in bedrijven), weet dan dat de mensen uit je eigen netwerk op hun beurt een schakel zijn naar een nieuw (vaak onbekend) netwerk. Je eigen connectie zal er zich goed bij voelen als die een introductie mag doen bij zijn eigen netwerk, wat op zijn beurt diens krediet weer verhoogt.

Meer carrièretips?

Ook voor de nieuwste jobs kijk je op vacature.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud