Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Niet op het werk door treinstaking? Geen salaris!

De NMBS staakt maandag en dus moet u rekening houden met verkeersellende. Raakt u daardoor niet of te laat op het werk, dan hoeft uw werkgever u die dag geen loon te betalen.
©Photonews

(netto) - We weten het al enkele dagen. Maandag 18 oktober is er een nationale spoorstaking. Vanaf zondagavond 22 uur tot maandagavond 22 uur zullen er geen treinen rijden. Wie elke dag met de trein naar het werk gaat, zal dus een alternatief moeten zoeken om alsnog op het werk te raken. 

Onder bepaalde voorwaarden zult u, zelfs als u te laat of zelfs helemaal niet komt opdagen op uw werk, toch op uw loon kunnen rekenen.

  • Het moet een normale arbeidsdag zijn. U moet u naar uw werk begeven van uw eigen woonplaats, op het normale tijdstip en met het normale voertuig.
  • De werknemer moet arbeidsgeschikt zijn op het ogenblik dat hij zich naar het werk begeeft. De werknemer moet lichamelijk en geestelijk bekwaam zijn om normaal te werken. 
  • De oorzaak van de vertraging of afwezigheid ‘overkomt’ de werknemer op de weg naar het werk. Hij kon het niet voorzien. Een onaangekondigde treinstaking, file, wegblokkade of overstroming is een geldige reden als het op de weg naar het werk gebeurt. Maar als u zich bijvoorbeeld verslaapt, hebt u geen recht op uw dagloon.
  • De oorzaak van de vertraging of afwezigheid is onafhankelijk van de wil van de werknemer, zoals een bijzondere sneeuw- of regenbui, mist, autopech of een onvoorziene file. De oorzaak moet u overvallen als u al op weg bent naar het werk. 
  • De werknemer moet al het mogelijke gedaan hebben om het werk tijdig te bereiken. De werkgever moet zelf uitmaken of de werknemer genoeg inspanningen heeft geleverd rekening houdend met alle omstandigheden en voorwaarden.

Aangezien er al een week berichten zijn die waarschuwen voor de treinstaking van maandag, kan u dat interpreteren als ‘geïnformeerd’. Het gaat niet om een wilde staking die u plots verhindert op het werk te raken. U had (en hebt nog steeds) de tijd om zich anders te organiseren. Als u dus maandag door de treinstaking te laat komt of niet opdaagt, dan kunt u dat wijten aan de staking, maar uw werkgever heeft wel het recht om uw dagsalaris in te houden.

Ook dinsdag?

Het autonoom syndicaat van treinbestuurders (ASTB) houdt ook vast aan de stakingsaanzegging voor 19 oktober. Dat heeft het ASTB beslist na een ontmoeting tussen het syndicaat en de verantwoordelijken van de NMBS. De treinbestuurders zijn van plan om tussen 15 en 17 uur de sporen te blokkeren in Brussel-Zuid.

Het ASTB wil met de actie de veiligheidsproblemen en de werkdruk op het spoor aanklagen. Het onderhoud met de NMBS-verantwoordelijken leverde niets op, aldus het syndicaat.

Alternatieven?

Volgens de aankondigingen zal er geen enkele trein rijden door de staking. Maar er zijn heus wel enkele alternatieven mogelijk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud