Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Nooit zoveel jobstudenten aan de slag

Vorig jaar oefende een recordaantal studenten een studentenjob uit. Hun aantal steeg met 4 procent tot 544.752, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).
Advertentie
Steeds meer studenten werken het hele jaar door als jobstudent, en dus niet alleen maar in de zomer. ©BELGAIMAGE

Volgens het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) is die stijging te danken aan de toegenomen vraag naar personeel, maar ook aan de flexibeler regeling die in 2017 werd ingevoerd. Sindsdien mogen jongeren jaarlijks 475 uren werken, in plaats van de vroegere 50 dagen. 'De omvorming naar uren leidt tot meer vrijheid en flexibiliteit voor werkende studenten', aldus De Block.

Niet alleen in de zomer

Steeds meer jobstudenten werken ook het hele jaar door. Het aandeel studenten dat alleen in de maanden juli, augustus en september actief was, zakte van 37 procent in 2012 naar 23 procent in 2018.

475
studentenarbeid
Een jobstudent mag jaarlijks tot 475 uur werken om te genieten van verlaagde sociale bijdragen.

Een jobstudent werkte gemiddeld 180 uur in 2018. Dat is een stijging van 9 uur per student. Die extra uren doen jobstudenten gemiddeld 13 procent meer verdienen, namelijk 2.139 euro. Het gaat om een brutobedrag, waarop alleen 2,71 procent solidariteitsbijdragen wordt betaald.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud