Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Ouderschapsverlof zelfstandigen ‘voorzichtig succes'

Tot nu hebben 1.093 zelfstandigen via Acerta het corona-ouderschapsverlof aangevraagd. Dat is niet dezelfde stormloop als voor het overbruggingsrecht.
Zo'n 1.100 zelfstandigen vroegen het corona-ouderschapsverlof aan. ©Dieter Telemans

Met dat duizendtal aanvragen spreekt de hr-dienstengroep Acerta van een ‘voorzichtig succes’. Maar het is wel maar een handjevol in vergelijking met de gemiddeld 90.000 aanvragen per maand voor het overbruggingsrecht sinds de start van de coronacrisis. Het overbruggingsrecht is een vergoeding voor zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken. Het maandelijkse vervangingsinkomen bedraagt 1.291,69 euro of 1.614,10 euro met gezinslast.

Het corona-ouderschapsverlof werd op 15 mei door de Nationale Veiligheidsraad goedgekeurd en de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid legde de definitieve spelregels vast op 20 mei. Zo gaat het voor zelfstandigen om een tijdelijk ouderschapsverlof, voor de maanden mei en juni. Het is bedoeld voor wie zijn activiteit gedeeltelijk moet verminderen om de zorg of opvang voor een of meerdere kinderen tot 12 jaar (21 jaar voor kinderen met een beperking) op te nemen.

Uitkering

‘Het succes van de maatregel is bij zelfstandigen niet zo groot als bij werknemers, maar dat is niet verrassend’, zegt Els Schellens, directeur starters en zelfstandigen bij Acerta. ‘De regeling is in eerste instantie bedoeld voor een kleine doelgroep, die er dankbaar gebruik van lijkt te maken.’

Zelfstandigen die al van het overbruggingsrecht gebruikmaken, kunnen die vergoeding niet cumuleren met de uitkering voor het corona-ouderschapsverlof. De vergoeding voor het ouderschapsverlof ligt met 532 euro per maand en 875 euro voor eenoudergezinnen ook een behoorlijk stuk lager dan de uitkering in het kader van het overbruggingsrecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud