Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Proeftijd arbeiders en bedienden verdwijnt'

De proeftijd voor arbeiders en bedienden verdwijnt, zo schrijft De Standaard over een van de onderdelen van het akkoord over het eenheidsstatuut. De reden daarvoor is het inkorten van de opzegtermijnen.
Proeftijden worden afgeschaft. - Foto: Dominic Verhulst ©Dominic Verhulst/dotch.be

De proeftijd maakte het tot op heden mogelijk voor werknemers en werkgevers om in het begin van een arbeidsovereenkomst makkelijker het contract eenzijdig op te zeggen. Doordat in het nieuwe akkoord over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden de opzegtermijnen in de eerste drie maanden van het arbeidscontract worden gebracht naar twee weken, is zulke proeftijd niet meer nodig, schrijft De Standaard op haar website. 

Vooral arbeiders doen een goede zaak met de opzegging van de proeftijden. Zij konden in hun proeftijd tot nu toe zonder enige opzegtermijn worden ontslagen. Bij de bedienden bedroeg de opzeg een week. 

N-VA Kamerlid Zuhal Demir protesteert tegen de maatregel: 'Die opzegtermijn verlaagde net de drempel voor zowel werkgever als werknemer. Hij bood een uitstekende kans voor mensen uit kansengroepen, zoals laaggeschoolden en allochtonen, om zich te bewijzen.'  

Het kabinet van Minister van Werk Monica De Coninck wenst het nieuws niet te bevestigen en wil enkel kwijt dat de teksten over het eenheidsstatuut morgen voorliggen op de ministerraad. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud