Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ruim zeven procent minder arbeidsongevallen in de privésector

Het aantal arbeidsongevallen in de privésector is vorig jaar met 7,7 procent gedaald tegenover het jaar voordien, blijkt uit het jongste jaarverslag van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO).
Advertentie
©Photo News

Vooral op de werkvloer zelf waren er minder ongevallen, de daling van het aantal ongevallen op weg van en naar het werk is minder uitgesproken. Alles samen waren er vorig jaar 157.131 arbeidsongevallen.

Op de weg van en naar het werk daalde het aantal ongevallen met 1,5 procent. Op de arbeidsplaats zelf waren er vorig jaar 135.118 ongevallen, 8,6 pct minder dan het jaar voordien. Van die arbeidsplaatsongevallen waren er 67 met een dodelijke afloop.

De dalende evolutie van het aantal arbeidsongevallen op de werkplek is al lang aan de gang. In het begin van de jaren 60 gebeurden er elk jaar meer dan 350.000 arbeidsongevallen in de ondernemingen en verloren er elk jaar bijna 400 mensen het leven op het werk.

Het aantal ongevallen met blijvende ongeschiktheid tot gevolg bleef wel relatief stabiel. Elk jaar gebeuren er zo tussen de zes- en zevenduizend. En elk jaar verliest een honderdtal werknemers door een ongeval (bijna) alle mogelijkheden om nog te werken.

Staatssecretaris voor Sociale Zaken Philippe Courard (PS) legt de verklaring voor de daling bij de arbeidsongevallenwetgeving en in preventiemaatregelen. "We moeten ons daarover verheugen en onze inspanningen voortzetten", zegt hij. Door de elektronische overdracht van gegevens zullen tegen volgend jaar ook de gegevens uit de publieke sector statistisch kunnen worden verwerkt.

Meer wapens tegen afwijzing arbeidsongeval

Het Fonds voor Arbeidsongevallen kan voortaan naar de arbeidsrechtbank stappen wanneer verzekeraars onterecht een arbeidsongeval afwijzen. Tot nu toe kon enkel het slachtoffer bij een geschil naar de rechtbank gaan. Lees meer

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud