Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

RVA blokkeert aanvragen landingsbaan en tijdskrediet zonder motief

De RVA behandelt voorlopig geen aanvragen voor een landingsbaan of tijdskrediet zonder motief meer die ingaan vanaf 1 januari 2015. Als reden wordt de grote onduidelijkheid naar voren geschoven.
©tijd

De regering-Michel wil volgens het regeerakkoord de mogelijkheden om uw carrière tijdelijk op een lager pitje te zetten fors inperken. Vanaf 1 januari 2015 worden de uitkeringen bij het niet-gemotiveerd tijdskrediet geschrapt. Voor landingsbanen - een specifieke formule van tijdskrediet tot aan het pensioen - wordt de leeftijd met 5 jaar opgetrokken, van 55 naar 60 jaar. Maar de concrete uitwerking van die maatregel laat echter zich wachten.

De RVA laat weten dat er voorlopig geen nieuwe aanvragen worden behandeld die ingaan vanaf 1 januari 2015. 'We kunnen ze niet behandelen zolang er geen koninklijk besluit is. Nu is er zeer veel onduidelijkheid', zegt een woordvoerder. De vakbonden adviseren om de aanvraag in te trekken en een nieuwe op 31 december te laten ingaan.

Advertentie

Overleg

De vakbonden drongen aan op overleg met minister van Werk Kris Peeters (CD&V), wat nu aan de gang is. Pas daarna zou het beheerscomité van de RVA, waar de bonden deel van uitmaken, een advies kunnen verlenen zodat de koninklijke besluiten er kunnen komen. 'We hopen naar eind volgende week toe op witte rook', klinkt het bij de RVA. Ondertussen worden dossiers waarbij het niet-gemotiveerde tijdskrediet of de landingsbaan ingaat vanaf 1 januari 'on hold gezet'. Over hoeveel dossiers het gaat, kan de RVA niet zeggen.

De christelijke vakbond raadt zijn leden die een aanvraag hebben ingediend, alvast aan om per aangetekende zending een nieuwe aanvraag in te dienen met als aanvangsdatum 31 december. De aanvraag die zou starten op 1 januari, moet aangetekend worden geannuleerd. Aanvragen die ingaan voor 31 december vallen nog onder de huidige regeling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.