Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Snelle elektrische bedrijfsfiets fiscaal volledig vrijgesteld

Werknemers die een snelle elektrische fiets of speed pedelec ter beschikking krijgen, moeten geen sociale zekerheidsbijdragen meer betalen op het privégebruik. Ook de fietsvergoeding is vrijgesteld.
©BELGA

Als u met een snelle elektrische fiets of speed pedelec naar het werk rijdt, kan uw werkgever u belonen met een fietsvergoeding van 23 cent per kilometer. Die vergoeding was al langer vrijgesteld van belastingen, op voorwaarde dat uw werkgever alleen de effectief getrapte kilometers vergoedt.

Voortaan moet u op die vergoeding ook geen sociale zekerheidsbijdragen betalen. Tot voor kort was die vrijstelling er niet omdat de RSZ elektrische fietsen met snelheden tot 45 kilometer per uur niet als fietsen maar als brommers beschouwde.

Privégebruik

Daarnaast zijn de regels zo aangepast dat werknemers die een bedrijfsfiets ter beschikking krijgen van hun werkgever geen sociale bijdragen meer verschuldigd zijn op het privégebruik en de onderhouds- en stallingskosten die door de werkgever worden betaald. Voorwaarde is dat u de fiets effectief gebruikt voor uw woon-werkverkeer.

Tot nu toe moest op het gebruik van de fiets voor woon-werkverplaatsingen geen socialezekerheidsbijdragen betaald worden, maar wel op de zuivere privéverplaatsingen. De bijdrage werd berekend op de werkelijke waarde van de fiets of de leasewaarde.

Terugwerkende kracht

De vrijstelling wordt retroactief ingevoerd en geldt vanaf 1 januari 2017. Daarmee is er een gelijkschakeling met de fiscale wetgeving. Sinds die datum zijn voor de fiscus de gewone en de snelle elektrische fietsen gelijkgeschakeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud