Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Sp.a wil algemene derdebetalersregeling bij huisarts

Net zoals het Netwerk tegen Armoede pleit ook de sp.a voor een automatische en algemene derdebetalersregeling bij de huisarts. Het pleidooi komt er nadat Europeees onderzoek uitwijst dat veel Belgen een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen. De vrije beroepen kanten zich tegen een veralgemening.
Advertentie
8,6 procent van de Belgen stelt een beozek aan de huisarts uit om financiële redenen. ©arie kievit/Hollandse Hoogte

De sp.a wil iedereen nog maximaal 6 euro laten betalen bij de huisdokter. Daarmee volgt de sp.a het pleidooi van het Netwerk tegen Armoede voor een veralgemening van de derdebetalersregeling. Die houdt in dat de patiënt bij de huisarts alleen het remgeld betaalt. Concreet 6 euro of slechts 4 euro als de patiënt een globaal medisch dossier heeft.

Het pleidooi komt er nadat de krant De Morgen donderdag meldde dat 8,6 procent van de Belgen een bezoek aan de huisarts uitstelt om financiële redenen.

Bij Belgen met een laag inkomen is het probleem het grootst. Meer dan één op de vijf geeft aan dat ze het voorbije jaar door financiële beslommeringen een doktersbezoek hebben overgeslagen. Vaak ook is de derdebetalersregeling niet bekend. 'Mensen met een Omnio-statuut hebben er recht op, maar maken er vaak geen gebruik van, uit onwetendheid of drempelvrees', aldus het netwerk.

CD&V is niet te vinden voor een uitbreiding van het systeem naar iedereen, omdat de terugbetalingen mensen doen beseffen dat een doktersbezoek toch heel wat kost. De partij kan zich wel vinden in een uitbreiding voor de mensen met een laag inkomen. 

Ook de Federatie van Vrije Beroepen (FVB), aangesloten bij Unizo, vindt zo'n veralgemening geen goed idee. 'Het derdebetalerssysteem verlagemenen, is een brug te ver', meldt de FVB in een persbericht.

De derdebetalersregeling geldt niet alleen voor huisartsen, maar ook voor andere zorgverstrekkers zoals tandartsen, verpleegkundigen of kinesitherapeuten.

De FVB vreest dat een veralgemening van de derdebetalersregeling een mogelijke overconsumptie van de medische zorg tot gevolg kan hebben waarvoor de belastingbetaler zal opdraaien. 'De gezondsheidszorg kost nu jaarlijks al 10 procent van het bruto nationaal product, ofwel zo'n 38 miljard euro. Met een veralgemening van het derdebetalerssysteem, zal dat aandeel nog oplopen', aldus de FVB.

Een ander heikel punt zoals dat uit het Europese onderzoek naar voor komt, is het gebrek aan multidisciplinaire samenwerking tussen verschillende zorgverstrekkers. In Nederland werken huisartsen, kinesisten en/of diëtisten bijvoorbeeld wel al langer structureel samen. Maar de deontologie verbiedt huisartsen in België om dat ook te doen. 'Nochtans zijn verschillende zorgberoepen zelf vragen partij',  zo blijkt uit eigen onderzoek van de FVB. De federatie vraagt daarom om het deontologisch verbod om multidisciplinair samen te werken, te herbekijken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud