Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Start je eigen zaak zonder risico's te nemen

Een eigen zaak opstarten is altijd een stap in het onbekende. Zeker nu het economisch minder goed gaat kun je je geen al te grote avonturen permitteren. Hoeft ook niet, want met onze tips kan je perfect je eigen bedrijf uit de grond stampen terwijl je full-time blijft werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video: Sommige ondernemers starten wel geen jong

 

 

 

 

 

 

 

(netto/e-lance) - Aan de basis van elk succesvol bedrijf ligt een goed idee. En een grote portie geluk. Want de statistieken leren ons dat heel wat ondernemers ondanks hun enthousiasme toch falen. Vaak blijkt het gat in de markt er toch niet te zijn, komt plots een grotere speler roet in het eten gooien of blijkt het runnen van een eigen zaak moeilijker dan gedacht.

 

 

 

Het is met andere woorden een slecht idee om zomaar ontslag te nemen wanneer je besluit zelfstandige te worden. Vandaag de dag is het perfect mogelijk je eigen zaak te starten terwijl je gewoon blijft werken. Dat maakt het hele proces misschien wel langer, maar het laat je toe pas ontslag te nemen als je ook echt zeker bent dat je op eigen benen kunt staan.

 

 

 

Hoe je dat best aanpakt vertellen we hieronder:

 

 

 

1. Maak van je baas je bankier

 

 

 

Elke nieuwe zaak heeft geld nodig. Daarvoor gaan de meeste bedrijven aankloppen bij de bank, maar voor 'part-time ondernemers' ligt dat moeilijker. Tenzij je beroep kunt doen op vrienden of familie zul je je eigen bankrekening moeten aanspreken. Onrechtstreeks is het dus je werkgever die investeert. Laat het een extra motivatie zijn om je job naar behoren te blijven uitvoeren. Lap je er op het werk je laars aan, dan komt mogelijk ook je bedrijf in de problemen.

 

 

 

Zorg er in elk geval voor dat je werkgever op de hoogte is van de plannen. De meeste bedrijven hebben immers een duidelijke politiek wanneer het gaat om bijverdiensten. Sommigen verbieden eht met klem, anderen maken er geen probleem van - tenzij je rechtstreeks in concurrentie gaat met je werkgever. Betrek je baas dus op tijd om te vermijden dat hij er later op uitkomt en je ontslagen wordt.

 

 

 

2. Schrijf een business plan

 

 

 

Een business plan opstellen lijkt misschien overkill. Maar toch is het een belangrijke houvast, zelfs voor een bescheiden bedrijf. Het helpt je vooral om met enige zekerheid de inkomsten van je bedrijf in te schatten. Met dat bedrag in het achterhoofd voorkom je verrassingen op het moment dat je loon wegvalt.

 

 

 

3. Betrek je partner in je plannen

 

 

 

We moeten er geen doekjes om winden: blijven werken en tegelijkertijd een eigen zaak starten vreet aan je privéleven. Dat op zich is al een reden om je plannen te bespreken met je partner en er zeker van te zijn dat je op dezelfde lijn zit.

 

 

 

Maar ook vanuit zakelijk standpunt is het een goed idee. Op je partner kan je terugvallen wanneer je nood hebt aan de mening van een 'buitenstaander' of wanneer je wil brainstormen over de juiste aanpak voor een probleem. Bovendien is hij of zij sowieso betrokken partij wanneer je privégeld begint te investeren in je bedrijf.

 

 

 

4. Kies je sector

 

 

 

Hoe hard je ook werkt, niemand kan zich in twee delen. Je zult dus een sector moeten uitzoeken met onregelmatige uren, zodat je perfect 's avonds of tijdens het weekend actief kunt zijn. Dat is alvast geen probleem voor wie websites ontwerpt, artikels schrijft of corrigeert, als consultant optreedt of teksten vertaalt. Een nadeel is natuurlijk dat je het bij de echte start van je bedrijf moeilijk zult hebben om terug over te schakelen naar de gewone kantooruren wanneer je klanten avonddienst gewoon zijn.

 

 

 

5. Leg jezelf vaste werkuren op

 

 

 

Bij de start van je avonturen zal het je zeker niet aan enthousiasme ontbreken. De uitdaging is om ook op langere termijn voldoende uren per week voor je zaak uit te kunnen trekken.Stel daarom een schema op, waarin je voorziet in vaste werkuren. Noem het desnoods je tweede shift, maar zorg er in elk geval voor dat je die routine aanhoudt. Hoeveel uren je dagelijks moet inplannen kan je schatten aan de hand van het business plan.

 

 

 

6. Maak van je baas je eerste klant

 

 

 

Zakendoen is een kwestie van vertrouwen winnen. Dat is voor een startende ondernemer niet zo makkelijk, want zonder referenties van grote klanten blijf je vaak ter plaatse trappelen. Geen nood, nadat je baas al eens voor bankier gespeeld heeft, kan hij ook helpen om je te lanceren in de sector. Probeer van je werkgever dus je eerste klant te maken.

 

 

 

Vaak is dat niet eens zo moeilijk, want het vertrouwen is er al en niemand die je tijdens de opstartfase van je bedrijf gevolgd heeft zal kunnen twijfelen aan je inzet en enthousiasme. Eén grote naam als klant is soms alles wat je nodig hebt om het te maken met je onderneming.

 

 

 

 

 

 

 

Meer carrièretips?

 

 

 

Vergeet ook niet te surfen naar vacature.com

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud