Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Strengere voorwaarden voor uitkeringen jonge werkzoekenden

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een inschakelingsuitkering, beter bekend als de wachtuitkering, werden de jongste jaren stelselmatig verstrengd. Wat zijn nu de voorwaarden waaraan een jonge werkzoekende moet voldoen om ervoor in aanmerking te komen?
Advertentie
Het is nog niet duidelijk over welk diploma een jonge werkzoekende precies moet beschiklken als hij vanaf september in aanmerking wil komen voor een inschakelingsuitkering. ©Photo News

Hebt u gestudeerd en hebt u na uw studies nog nooit gewerkt, dan kunt u een inschakelingsuitkering krijgen, beter bekend als de wachtuitkering.

Om een uitkering te ontvangen, moet u een wachttijd van 310 dagen doorlopen, niet langer onderworpen zijn aan de schoolplicht en uw studies in het secundair onderwijs hebben afgemaakt. Tot nu, hoeft u niet geslaagd te zijn. Tot eind december kon u een inschakelingsuitkering aanvragen tot de leeftijd van 30 jaar.

De regering-Di-Rupo besliste in 2012 al dat die werkzoekenden hun uitkering maximaal drie jaar konden krijgen.

De regering-Michel heeft die voorwaarden nu opnieuw strenger gemaakt:

  • Wie ouder is dan 25 jaar en de uitkering voor het eerst aanvraagt na 1 januari 2015, zal ze niet langer krijgen. Sinds 1 januari mag u dus hoogstens 25 jaar oud zijn als u de inschakelingsuitkering wil genieten, althans als u die eerder nooit hebt aangevraagd.
  • Jongeren onder de 21 jaar die geen diploma of getuigschrift secundair onderwijs op zak hebben, vallen ook uit de boot en kunnen vanaf september 2015 geen uitkering meer aanvragen. Door die laatste maatregel zouden circa 17.000 jongeren zonder inkomen vallen. Met die voorwaarde wil de federale regering jongeren aansporen om een diploma secundair onderwijs te halen.

Die laatste voorwaarde wil de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits ( CD&V) toch nog eens bekijken. Crevits wil verhinderen dat jongeren in armoede terecht komen. In de krant De Morgen meldt de minister dat de overheid ook andere kwalificaties dan het diploma hoger secundair onderwijs in aanmerking moet nemen, bijvoorbeeld ook getuigschriften van het beroeps- en buitengewoon onderwijs en duaal leren, waarbij de student werken en leren combineert. Wordt dus nog vervolgd. 

Maar tot nu is er voor alle duidelijkheid geen diploma vereist als een werkzoekende, jonger dan 25 jaar, een inschakelingsuitkering wil krijgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud