Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vandaag mag u uw loon houden...

Volgens het Instituut Molinari werkt de gemiddelde Belgische werknemer tot 8 augustus om de overheidsuitgaven te financieren. Het Instituut noemt België, met zijn reële belasting van 60,25 procent, dan ook de ‘kampioen van de belastingdruk’.
Advertentie

De Belgische Tax Freedom Day viel dit jaar volgens PwC op 14 juni. Dat is de symbolische dag waarop we niet langer belastingen betalen, maar voor eigen rekening beginnen te werken... Maar volgens Molinari is de Belgische werknemer pas vanaf 8 augustus 2013 bevrijd van zijn fiscale en sociale verplichtingen. Dat is 3 dagen later dan in 2012. We onthouden vooral dat België als laatste lidstaat van de Europese Unie zijn ‘fiscale en sociale bevrijdingsdag’ viert. 

In 2013 bedraagt de reële belasting van de gemiddelde werknemer in Europa 45,06 procent. Dat is 0,95 procent meer dan vorig jaar en 1,07 procent meer dan 3 jaar geleden. In België lopen de verplichte inhoudingen echter op tot 60,25 procent. Vandaar dat het Instituut Molinari België heeft uitgeroepen tot 'kampioen van de belastingdruk'.

‘Wat het nettoloon betreft nemen de Belgische werknemers – wereldwijd bekend als een van de meest talentvolle en productiefste – in de Europese Unie de tiende plaats in, maar door de belastingen zijn ze in Europa de duurste arbeidskrachten’, zegt James Rogers, co-auteur van de studie. ‘Werkgevers trekken dus niet weg uit België omdat onze werkkrachten te duur zijn, maar omdat de taksen en sociale lasten in België de hoogste van Europa zijn.’

Volgens Molinari bestaat de oplossing erin de uitgaven te verminderen en het overheidsbeleid grondig te wijzigen.

Fiscale en sociale bevrijdingsdag?

De fiscale en sociale bevrijdingsdag is volgens Molinari de dag waarop de gemiddelde werknemer zijn koopkracht opnieuw kan aanwenden zoals hij zelf wil. De gegevens weerspiegelen de situatie van een gemiddelde alleenstaande werknemer zonder kinderen in ieder land van de Europese Unie. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens van Ernst & Young en de denktank New Direction Foundation.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud