Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Verdient Belg minder dan in buurlanden?

Belgische bazen verdienen een stuk minder dan hun buitenlandse collega's. Arbeiders worden in ons land dan weer wel goed betaald.

(netto/l'écho) – Volgens een studie van het internationale bureau Mercer worden directeurs, kaderleden en ingenieurs in ons land minder goed betaald dan in grote referentielanden als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië of de VS. Mercer vergelijkt de totale jaarlijkse nettoverloning (na aftrek van belastingen en sociale bijdragen), inclusief premies en variabele vergoedingen. Op die manier komt een Belgische directeur aan gemiddeld 55.150 euro per jaar. Zijn Franse collega verdient met een gemiddelde van 60.600 euro zowat 9 procent meer.

Nog beter vergoed zijn Duitse, Amerikaanse en Engelse managers. Minder interessant is het om baas te worden in Oost-Europa. Ondanks de groei van de economie in landen als Polen of Hongarije krijgen managers er minder loon dan in het Westen. Ook in groeilanden, als China en India, verdienen bazen minder. Dat geldt eveneens voor ingenieurs en kaderleden. Hun jaarloon ligt in ons land op ongeveer 43.500 euro, tegenover 50.000 euro in de VS en zelfs 56.000 euro in Duitsland en Groot-Brittannië.

Loonkloof

Toch verandert het beeld als we naar de lagere loonschalen gaan kijken. Belgische arbeiders en technici worden in vergelijking met andere landen net heel goed betaald. Een arbeider mag in ons land rekenen op een nettojaarloon van 22.600 euro, veel meer dan zijn collega's in Duitsland of de VS die het met om en bij de 20.000 euro moeten stellen. Nog minder krijgt een arbeider in Frankrijk, zijn jaarloon ligt gemiddeld rond 15.000 euro. Bij technici is het verschil weliswaar kleiner, maar ook hier wordt de Belg het best betaald.

De loonkloof in ons land is dus niet bijzonder groot. De verschillen in salaris tussen management en personeel zijn beperkt in vergelijking met de situatie in andere landen. Terwijl een Belgische directeur ongeveer 2 keer zoveel verdient als zijn arbeiders, kunnen Chinese managers profiteren van een loon dat 13 keer hoger ligt.

Hoe meer verdienen...

Iemand met een universitair diploma verdient gemiddeld 51 procent meer dan iemand zonder diploma. Er is ook nog altijd een stevig loonverschil tussen hoger onderwijs van het korte en het lange type (bijna 15 procentpunten). Bovendien verdienen academici nog steeds 10 procentpunten meer dan hun collega's van het hoger onderwijs van het lange type, waarbij nochtans al de flink verdienende industriële ingenieurs opgenomen zijn.

Een extra diploma van hetzelfde niveau blijkt studenten weinig op te leveren. Bij de master-na-masteropleidingen, specialisatiejaren en de doctoraten zijn wel zeer positieve effecten merkbaar op het brutoloon. Een doctoraat brengt 13 procent meer op tegenover het basisdiploma, bij een master-na-master is dat 6,9 procent en bij een postgraduaat is dat 5 procent.

...ondanks de crisis?

Volgens de vooruitzichten van het Planbureau is er weinig kans dat de lonen in 2009 en 2010 meer zullen stijgen dan de indexering het voorschijft. Toch is een loonsverhoging niet de enige manier om uw inkomsten te doen stijgen. Lees meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud