(netto) - De gegevens zijn afkomstig uit een nieuwe studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), een onderdeel van de VN. In het erg lijvige rapport neemt de ILO meer dan 80 landen onder de loep. Zowel ontwikkelingslanden als industriële grootmachten komen in de studie aan bod.
Duitse baas verdient 150 keer meer
Vooral de cijfers van de VS vallen op. Volgens de onderzoekers verdienden Amerikaanse topmanagers vorig jaar gemiddeld 500 keer meer dan gewone arbeiders. Dat verschil is de laatste jaren snel gegroeid, want in 2003 was nog sprake van een verschil van 'slechts' 360 keer. Tussen 2003 en 2007 zagen Amerikaanse toplui hun loon met 45 procent stijgen, voor gewone werknemers was er slechts sprake van 3 procent meer salaris.
Ook Duitsland wordt door de ILO met de vinger gewezen, al is de loonkloof er beduidend kleiner. Een Duitse topman mocht vorig jaar rekenen op een loon dat zo’n 150 keer boven het gemiddelde salaris lag.
Belgische verschillen nemen af
In ons land lijkt de loonkloof de laatste jaren af te nemen. Hoewel de cijfers van het ILO voor ons land niet verder reiken dan 2000, bevestigt een onderzoek van het adviesbureau Hay Group dat Belgische managers steeds minder gulzig worden. "Het kaderpersoneel van een bedrijf in België verdiende in 2007 slechts 2,8 keer meer dan het gemiddelde personeel. Het loonverschil daalde zelfs met 0,7 procent in vergelijking met 2006", aldus de onderzoekers.
De cijfers van Hay vallen wel een stuk lager uit, omdat het bureau in tegenstelling tot de ILO-methode kijkt naar commerciële en administratieve jobs enerzijds en kaderleden anderzijds. De lonen van topmanagers of arbeiders worden dus buiten beschouwing gelaten.
En jouw loonkloof?
Wat is jouw loonkloof met jouw baas? Zelfs in deze moeilijke tijden kan je nog steeds je loon opkrikken, al moet je natuurlijk wel weten hoe je het aanpakt. Lees hier onze tips.