Netto Het antwoord op al uw geldvragen

'Verkopers mogen loon tijdens vakantie niet zien verschrompelen'

Verkopers die deels op commissie werken mogen hun loon niet fors zien dalen als ze tijdens hun betaald verlof tijdelijk niets aan de man brengen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag beslist. Het Hof vindt dat werknemers tijdens hun jaarlijkse vakantie hun normale loon moeten ontvangen.
Het loon van verkopers die deels werken op commissie, mag niet verschrompelen in vakantieperiodes, zo oordeelt het Hof van Justitie. (Photo News)

De Europese rechters kregen de kwestie op hun bord nadat een Britse verkoper zijn loon bij British Gas zag dalen in de maanden na zijn vakantie, omdat hij tijdens zijn vakantie niets verkocht had. Hij trok daarop naar de Britse arbeidsrechter, die te rade ging bij het Europees Hof van Justitie.

'Het vakantieloon heeft tot doel de werknemer tijdens zijn rustperiode in een situatie te brengen die qua salaris vergelijkbaar is met arbeidsperiodes', stellen de rechters in Luxemburg. Ook werknemers die deels op commissie werken moeten tijdens hun vakantie hun normale loon krijgen.

Hoe dat variabele deel precies berekend moet worden voor de vakantieperiodes, zeggen de Europese rechters er niet bij. Op basis van een gemiddelde over een representatieve periode is het aan de nationale rechter om te oordelen of de berekening in lijn ligt met het principe dat het om het normale loon moet gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud