Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Vrouwen starten inhaalbeweging op loonfront

Hoewel de loonkloof tussen mannen en vrouwen aanzienlijk blijft, stijgt het gemiddeld loon van Belgische vrouwen sneller dan dat van hun mannelijke collega's. Dat blijkt uit cijfers van de overheid. Die verklappen bovendien in welke sector je het meest verdient.
Advertentie
Vrouwen en geld gaan almaar beter samen: Vlaamse vrouwen kregen een opslag van 5,6%

(netto/la dh) - De cijfers van de FOD Economie lopen jammer genoeg wat achter op de werkelijkheid. De meest recente gegevens zijn immers bijna twee jaar oud en hebben betrekking op oktober 2006.

Toch bevatten ze heel wat interessante informatie. Zo blijkt duidelijk dat de loonkloof aan het verkleinen is: terwijl de gemiddelde Belg tussen 2005 en 2006 zo'n 2,3 procent meer verdiende, konden werkende dames rekenen op een loonsverhoging van 4,4 procent. Mannen moeten het stellen met een stijging van 1,4 procent. Dat neemt niet weg dat het verschil groot blijft: in oktober 2006 bedroeg het gemiddelde brutoloon voor mannen 2.846 euro per maand, tegenover de 2.491 euro waar vrouwen gemiddeld kunnen op rekenen.

Vlaamse vrouwen zijn volgens de cijfers het best bediend, want zij zagen hun loon op één jaar tijd met 5,6 procent stijgen. In Wallonië is de opslag veel kleiner: slechts 3,5 procent; in Brussel zelfs maar 2,7 procent.

De statistieken leggen ook interessante verschillen tussen de sectoren bloot. Wie gaat voor het geld, kan maar beter een job bij een bank zoeken. Financiële instellingen betalen het best: gemiddeld 3.591 euro bruto. Heel wat minder gul is de horeca: daar moeten werknemers het stellen met een maandloon van 2.026 euro.

Meer carrièretips?

Ook voor de nieuwste jobs kijk je op vacature.com

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud