Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wanneer hebt u recht op een Vlaamse premie bij ouderschapsverlof?

De maandelijkse aanmoedigingspremie wordt niet betaald aan wie 1/10de ouderschapsverlof neemt of wie zijn voltijds ouderschapsverlof of verlof voor medische bijstand in weken opneemt.
Een werknemer krijgt geen Vlaamse aanmoedigingspremie als hij minder dan een maand ouderschapsverlof neemt.

Werknemers in de privésector die tijdskrediet of een thematisch verlof (zoals ouderschapsverlof of verlof voor medische bijstand) nemen, krijgen een onderbrekingsuitkering van de RVA. Wie werkt voor een bedrijf in het Vlaams Gewest of in de Vlaamse socialprofitsector kan daarbovenop – mits voorwaarden - een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid ontvangen. Die is er zowel bij een voltijdse onderbreking als voor wie halftijds of een vijfde minder gaat werken.

Sinds 1 juni kunnen het ouderschapsverlof en het verlof voor medische bijstand flexibeler opgenomen worden. Maar voor die nieuwe formules betaalt de Vlaamse overheid niet altijd een aanmoedigingspremie.

Maandpremie

‘De aanmoedigingspremie werkt met vaste maandbedragen. Om recht te hebben op de premie moet de werknemer minstens één volledige maand aanvragen’, meldt de hr-dienstverlener SD Worx. ‘Daarom krijgt een werknemer geen aanmoedigingspremie als hij zijn voltijds ouderschapsverlof of verlof voor medische bijstand in weken – dus minder dan een maand – opneemt.’ Een uitzondering is er voor een of twee weken voor medische bijstand bij de hospitalisatie van een kind.

‘Ook werknemers die 1/10de ouderschapsverlof opnemen, kunnen geen aanspraak maken op de aanmoedigingspremie’, zegt SD Worx. Met het 1/10de ouderschapsverlof kunt u een halve dag per week of een volledige dag om de twee weken niet werken om voor uw kinderen tot 12 jaar (21 jaar voor kinderen met een beperking) te zorgen.

In de praktijk

Enkele voorbeelden om te verduidelijken:

  • Een werknemer die drie weken voltijds ouderschapsverlof neemt, kan geen aansprak maken op een aanmoedigingspremie.
  • Een werknemer die vijf weken voltijds verlof voor medische bijstand neemt, kan aanspraak maken op een aanmoedigingspremie voor één maand.
  • Een werknemer die één week voltijds verlof voor medische bijstand bij de hospitalisatie van een kind neemt, kan aanspraak maken op een aanmoedigingspremie voor die week.Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud