Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat als u verliefd wordt op een collega?

We brengen meer tijd door met onze collega’s dan met vrienden. Logisch dat een collegiale band kan uitgroeien tot iets meer. Maar koppels op de werkvloer... mag dat eigenlijk wel?

Cijfers over het aantal Belgische werknemers dat een relatie heeft met een collega hebben we niet gevonden. Maar dat er duurzame relaties kunnen ontstaan op de werkvloer, daarover bestaat geen twijfel. Iedereen kan in zijn of haar bedrijf wel minstens één koppel aanduiden dat elkaar binnen de bedrijfsmuren heeft ontmoet.

Liefde en werk, gaan die wel samen? Kan uw baas u ontslaan omdat u een relatie begint met een collega? En wat als dat iemand is die hoger op de hiërarchische ladder staat?

Geen wettelijke regels

De wet spreekt er zich niet over uit. Als er al regels zijn, dan maken die deel uit van het individuele personeelsbeleid van het bedrijf. Een beperkt aantal ondernemingen heeft een ‘policy’ daarover. Meestal houden die in dat een relatie met een teamlid of een rechtstreeks leidinggevende niet kan.

Maak er geen geheim van

Maar wat als het toch gebeurt? Vaak wordt dan gevraagd dat een van beiden overstapt naar een ander team. Maar zelfs als die maatregel in de bedrijfspolicy zou staan, moet de werknemer nog altijd akkoord gaan met zo’n overplaatsing. Het kan immers gaan om een wijziging van de arbeidsvoorwaarden, en zoiets kan niet eenzijdig worden opgelegd. De vraag is natuurlijk wat de gevolgen zijn als de werknemer weigert.

Al bij al gaan Belgische werkgevers erg pragmatisch om met het onderwerp. Ze eerbiedigen de privacy van hun werknemers. Het recht op privacy is wettelijk geregeld. Maar als werknemer speelt u best zo snel mogelijk open kaart. Uw relatie geheimhouden heeft geen enkele zin.

Word niet te goed bevriend met collega’s

De band met collega’s moet in de eerste plaats professioneel zijn. Samen met een collega op vakantie gaan of hem of haar meter of peter maken van de baby is niet aanbevelenswaardig. Als er problemen ontstaan in die privérelatie, krijgt u dat immers nooit meer rechtgetrokken. Een professioneel conflict is nog recht te trekken, maar een privéconflict krijgt u nooit volledig uitgewist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud