Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat kunt u als bedrijf in tijden van corona doen?

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. In veel bedrijven kan er van thuis gewerkt worden. Wat als dat niet kan?
©ANP XTRA

Kunt u eisen dat uw werknemers thuis werken?

In principe kunt u thuiswerk niet opleggen, maar in uitzonderlijke tijden is dat juridisch wel verdedigbaar, zegt Geert Vermeir, juridisch expert bij hr-dienstenleverancier SD Worx. Thuiswerk is een afspraak tussen werkgever en werknemer. In overleg kan besloten worden om het werk tijdelijk anders te organiseren.

U bent als werkgever wél verplicht om in te staan voor de veiligheid en de gezondheid van uw werknemers. Dus moet u bijvoorbeeld voorzien in handdesinfectiemiddelen op de werkvloer.

Weet dat ook een werknemer niet zomaar kan eisen om thuis te werken, of thuis kan blijven uit vrees voor het coronavirus. 'Bezorgdheid is geen reden om niet te gaan werken', zegt Vermeir. Maar in bedrijven waar thuiswerk al goed is ingeburgerd, wordt doorgaans niet moeilijk gedaan als werknemers nu liever thuis werken.

Wat als thuiswerk onmogelijk is?

'Als werkgever kunt u dan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aanvragen', zegt Nele Mertens van Acerta. 'U moet dan een elektronische aangifte van de overmacht doen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.' De werknemer ontvangt dan een werkloosheidsuitkering van 70 procent van zijn (begrensd) brutoloon. 

Kunt u een werknemer de toegang tot de werkplek weigeren als hij geen symptomen vertoont?

'Nee, zolang er geen medisch attest is dat bevestigt dat de werknemer arbeidsongeschikt is, kunt u hem de toegang tot de werkplek niet weigeren', klinkt het bij Monard Law. U kunt ook niet eisen dat uw werknemer een medisch onderzoek ondergaat. U kunt het wel voorstellen.

Wat als een werknemer wél symptomen vertoont?

'We menen dat u een werknemer de toegang tot de werkplek wel kunt ontzeggen als er duidelijke ziektesymptomen zijn. De werkgever is verplicht redelijke maatregelen te nemen om de gezondheid en de veiligheid van de werknemers op de werkplek te waarborgen.'

 

 

 

mogelijk een elektronische aangifte van de overmacht doen bij de RVA

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud