Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat verdient Anderlecht aan de landstitel?

Voor het behalen van de landstitel krijgt voetbalclub Anderlecht geen prijzengeld van de Belgische Voetbalbond. De spelers krijgen van hun club wel een aardig extraatje.

(netto) – Een voetbalclub die zichzelf tot landskampioen weet te kronen, hoeft daarvoor in de Belgische Jupiler League niet te rekenen op prijzengeld. Het is dus niet zoals in het wielrennen waar Cancellara met zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen 20.000 euro kreeg van de organisatoren. De meerwaarde zit voor een voetbalclub vooral in de publiciteitswaarde, de merchandising (zoals truitjes) of de inning van tv-rechten. Daardoor is het moeilijk in te schatten hoeveel de club effectief verdient aan het binnenrijven van de landstitel.

De spelers zien hun bankrekening wel meteen aandikken. Zij zouden voor het behalen van de dertigste landstitel elk 75.000 euro netto krijgen van hun club. Dat is althans het bedrag dat vorig jaar al circuleerde in de media. Bij Anderlecht was niemand bereikbaar voor commentaar daarover. Dat bedrag ligt wel lager dan de 100.000 euro die de Standard-spelers vorig jaar opstreken. Al hoeft dat voor de spelers van Anderlecht niet meteen een bezwaar te zijn. De Brusselse club staat erom bekend haar spelers loyaler te vergoeden dan de concurrent uit Luik. Zo zou Anderlecht-sterspeler Mbark Boussoufa elk jaar 1,25 miljoen euro bruto opstrijken per jaar. Ter vergelijking: het loon van Standard-speler Milan Jovanovic wordt geschat op 750.000 euro bruto per jaar, bij Dieumerci Mbokani zou dat bedrag nog iets lager zijn.

Europees ticket

De landstitel geeft Anderlecht ook uitzicht op deelname aan de Champions League. Althans als de club de derde en vierde voorronde van het Europese kampioenenbal overleeft. Alleen al met het bereiken van de Champions League kan Anderlecht zich verzekeren van 2,1 miljoen euro aan startgeld.

In tegenstelling tot de Belgische competitie krijgen ploegen die aantreden in de Europa League, wel premies van de Europese voetbalbond. Zo bedroeg het startgeld in de groepsfase dit jaar 600.000 euro en elke groepswedstrijd bracht nog eens 50.000 euro op. De deelname aan de zestiende finale tegen Bilbao was goed voor een premie van 180.000 euro, de achtste finale tegen Hamburg bracht 270.000 euro in het laatje. Bovendien keert de UEFA ook premies uit voor de behaalde resultaten: 120.000 euro voor een zege en 60.000 euro voor een gelijkspel. Alle Europese premies brachten Anderlecht ruim 2 miljoen euro op. Daarvan konden ook de spelers een graantje meepikken. Zo bedroeg het extraatje bij de overwinning tegen Bilbao 25.000 euro per speler.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud