Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke steun krijgen zelfstandigen die moeten sluiten?

Ter compensatie van de verplichte sluiting komt de federale regering met een steunpakket van een half miljard euro. Ook Vlaanderen kondigt honderden miljoenen euro's steun aan.
Advertentie
©AFP

'We laten niemand los', beloofde premier Alexander De Croo (Open VLD) toen hij aankondigde dat de horeca vier weken dicht moet. Daarom maakt de federale regering dit jaar 500 miljoen euro vrij om de getroffen zelfstandigen en ondernemingen financieel te ondersteunen. De hoofdlijnen liggen vast, maar voor de gedetailleerde uitwerking is het wachten tot wellicht eind deze week.

Federale steun

Voor zelfstandigen in de horeca, de evenementen- en de cultuursector die verplicht moeten sluiten, wordt in oktober en november het crisisoverbruggingsrecht, een soort werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen, verdubbeld. Iemand zonder gezinslast krijgt 2.583 euro. Iemand met kinderen ten laste krijgt 3.226 euro.

Voor zelfstandigen die hun zaak niet sluiten maar een aanzienlijk verlies lijden, wordt het overbruggingsrecht verlengd tot eind december. Een alleenstaande maakt aanspraak op net geen 1.300 euro per maand, een zelfstandige met gezinslast op 1.600 euro.

Voor bedrijven en zelfstandigen die hun activiteiten moeten stopzetten, komt er een kwijtschelding voor het derde kwartaal van de werkgeversbijdragen aan de RSZ.

Vlaamse steun

Bij de sluiting van de horeca op 13 maart voorzag de Vlaamse overheid in een vaste hinderpremie van 4.000 euro tot 5 april, ongeacht de grootte van de horecazaak. Voor elke bijkomende dag werd in 160 euro steun voorzien.

Deze keer wordt de premie berekend op basis van de omzet van vorig jaar. Zelfstandigen die tussen 1 oktober en 15 november minstens 60 procent omzetverlies lijden, krijgen 10 procent van de omzet in diezelfde periode vorig jaar, of een gelijkaardige periode (voor beginnende zaken). Horecazaken moeten dat omzetverlies niet aantonen, omdat ze verplicht moeten sluiten.

Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf tien werknemers is dat 22.500 euro.

De omzetsteun moet de getroffen ondernemingen helpen de lopende vaste kosten te blijven betalen. Daarnaast blijven ook andere Vlaamse steunmaatregelen, zoals de regeling rond de handelshuurovereenkomst, van kracht.

Eindejaarspremie voor tijdelijk werklozen

De federale regering garandeert dat alle werknemers uit de horeca een volwaardige eindejaarspremie ontvangen, zelfs al hebben ze periodes van tijdelijke of economische werkloosheid gekend.

Telewerk

Voor werknemers wordt telewerk niet verplicht, maar de komende maand wel ‘de regel voor alle functies die zich ertoe lenen’. Er kunnen beperkte terugkeermomenten voor de werknemers worden georganiseerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud