Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Werknemers grijpen massaal laatste kans op tijdskrediet

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft in december dubbel zo veel aanvragen voor tijdskrediet zonder motief gekregen als vorig jaar. Veel mensen kozen in extremis eieren voor hun geld, want vanaf januari is het veel moeilijker om een uitkering te krijgen voor het ongemotiveerde tijdskrediet.
Advertentie
Wie tijdskrediet wil opnemen, moet een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). ©BELGA

De RVA heeft in december 20.887 aanvragen voor ongemotiveerd tijdskrediet binnengekregen. Dat zijn er 43 procent meer dan in november, wat ook al een recordmaand was. In vergelijking met december van 2013 gaat het zelfs om een toename van 94 procent.

Het cijfer slaat zowel op het niet-gemotiveerd tijdskrediet als op de landingsbanen voor oudere werknemers. De oorzaak voor de stormloop ligt volgens de RVA bij de hervormingen die de regering-Michel begin oktober aankondigde. Sindsien is het aantal aanvragen ook maandelijks fors toegenomen.

Uitkering valt weg

Sinds begin dit jaar krijgt wie het niet-gemotiveerd tijdskrediet aanvraagt, niet langer een uitkering. Wie nog voor 1 januari besloot er een beroep op te doen, krijgt evenwel nog een jaar lang een RVA-premie voor de niet-gewerkte dagen. Op die manier kan een werknemer er een jaartje tussenuit knijpen of kan hij ervoor kiezen om gedurende vijf jaar vier op de vijf dagen te werken.

Wie ouder is dan 55 jaar - in sommige gevallen ligt de leeftijdsgrens zelfs op 50 jaar - had nog tot Nieuwjaar de kans om via het tijdskrediet eindeloopbaan de helft of een vijfde minder te werken. Sinds begin dit jaar ligt de leeftijdsvoorwaarde voor zo'n landingsbaan op 60 jaar - behoudens voor wie een zwaar beroep uitoefent.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud