netto

Zeg niet langer boekhouder, maar accountant

Minister van Werk Kris Peeters en zijn collega van Middenstand Denis Ducarme willen met een wetsontwerp het beroep van boekhouder, fiscalist en belastingconsulent moderniseren. ©Photo News

De naam boekhouder zal binnenkort verdwijnen, en vervangen worden door accountant. Een wetsontwerp van minister van Werk Kris Peeters en zijn collega van Middenstand Denis Ducarme wil de beroepsgroep naar een hoger niveau tillen.

Concreet zullen de verschillende beroepsinstituten voor accountants, belastingconsulenten, boekhouders en fiscalisten samensmelten tot een nieuw Instituut van de Belastingadviseurs en de Accountants. De bedrijfsrevisoren zijn niet betrokken in dit verhaal.

Door de digitalisering houden boekhouders en accountants zich steeds minder bezig met facturatie en terugkerende rapporteringen, en wordt er van hen een meer gespecialiseerde dienstverlening verwacht. Het wetsontwerp, dat vandaag op de ministerraad werd goedgekeurd, speelt daarop in en omschrijft hun taken duidelijker. Samen met de fusie van de beroepsinstituten worden daarom ook de titels van de beroepen gemoderniseerd. De naam boekhouder verdwijnt.

Iedereen die tot de beroepsgroep wil toetreden zal een toelatingsexamen moeten doen, om zich gecertificeerd accountant of gecertificeerd belastingadiviseur te mogen noemen. Bedoeling is om de toegang tot het beroep te vereenvoudigen. Studenten zullen dus niet meer moeten kiezen tussen het beroep van boekhouder, accountant of belastingconsulent, maar toegang krijgen tot het hele scala aan beroepsactiviteiten.

Verwacht wordt dat het ontwerp in het najaar gestemd kan worden in het parlement. Er is wel een overgangsregeling van vier jaar voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect