Ook Belgische spaarder betrokken bij Nemea-debacle

©Nemea

Toezichthouders hebben bij de Maltese Nemea Bank ‘ernstige tekortkomingen’ vastgesteld en de bank onder voogdij geplaatst. De prijsbreker trok 6 miljoen euro Belgisch spaargeld aan.

Om de depositohouders van Nemea en andere klanten van de bank te beschermen, heeft de Maltese toezichthouder MFSA PwC aangesteld als tijdelijke bestuurder van de bank. De MFSA heeft PwC instructies gegeven over het aanvaarden en opvragen van deposito's, zegt hij op zijn website.

De maatregelen zijn het gevolg van een recente inspectie van de MFSA en de ECB, die in april werd voltooid. Daarbij zijn 'ernstige tekortkomingen' vastgesteld inzake de toepassing van de regelgeving.

PwC kreeg een dubbele taak. Het wordt verantwoordelijk voor de activa van de bank om de belangen van depositohouders en andere klanten te beschermen. Voorts krijgt het tijdelijk de controle over de bank. Bij de Maltese toezichthouder, de ECB of Nemea was niet meteen iemand bereikbaar voor meer toelichting.

De Belgische activiteiten van Nemea vallen niet onder de Belgische maar onder de Maltese depositogarantie. Deposito's zijn tot 100.000 euro beschermd. De bank trok vorig jaar de aandacht toen ze in België een vijfjarige termijnrekening met een stuntrente van 4 procent lanceerde.

Maar in februari bleek dat Nemea 'tijdelijk' geen nieuwe klanten aanvaardde. De bank zei toen dat ze een overschot aan spaargeld had in verhouding tot de investeringsmogelijkheden. Nemea had in februari voor 6 miljoen euro deposito's van Belgische klanten. Dat was iets minder dan 10 procent van de totale deposito's van de bank.

De problemen van Nemea doen denken aan het debacle van Kaupthing in 2008. Die IJslandse prijsbreker kwam in moeilijkheden tijdens de wereldwijde financiële crisis. De twee Finse stichters van Nemea werkten tot 2006 voor Kaupthing. Een van hen heeft zijn officieel adres in België. Nemea Bank is een dochter van Nemea plc. De grootste aandeelhouder van Nemea plc is de Belgische investeringsmaatschappij Nevestor.

Nemea is niet de enige Maltese bank die actief is in België. Izola Bank, eigendom van de West-Vlaamse keuken- en badkamerspecialist Van Marcke, is een andere. Sinds Nemea geen nieuwe klanten meer aanvaardt, biedt Izola veruit de hoogste rente op termijnrekeningen, blijkt uit een overzicht van spaargids.be.

MeDirect was de eerste Maltese bank die naar België kwam. Maar MeDirect is sinds vorig jaar een Belgische bank.

Depositobescherming?

Zijn de deposito’s van Belgische klanten van Nemea Bank beschermd?

Ja. De deposito’s zijn beschermd tot 100.000 euro. De deposito’s van Belgische klanten vallen onder de Maltese depositogarantie. Het is nog niet duidelijk of het Maltese fonds moet tussenkomen.

Hoeveel middelen heeft het Maltese fonds?

Het kapitaal en de reserves van het Maltese fonds stegen in 2014 naar 26,6 miljoen euro. Nemea zei in februari dat het voor zowat 60 miljoen deposito’s had, waarvan 6 miljoen in België.

Wat gebeurt er als het Maltese fonds niet genoeg geld heeft?

Als het Maltese fonds niet genoeg middelen heeft om de klanten van Nemea te vergoeden, moet de Maltese overheid bijspringen. Malta heeft relatief gezonde overheidsfinanciën. De overheidsschuld bedraagt 63,9 procent van het bbp.

Lees ook dit artikel uit ons archief: Hoe veilig is sparen tegen 4 procent? 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect