Particulieren hadden tot 16 juli de tijd om hun jaarlijkse belastingaangifte in te dienen. Daarbij kozen 1.548.710 van hen voor een elektronische aangifte via Tax-on-web, een stijging met 1,3 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat cijfer ligt 27 procent boven het aantal dat de fiscus had verwacht.
‘Door de uitbreiding van het aantal voorstellen van vereenvoudigde aangifte verwachtten we een afname van de aangiftes via Tax-on-web tot 1.220.000’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. ‘Waarschijnlijk vonden tijdens de coronacrisis meer mensen, soms noodgedwongen, eindelijk de weg naar Tax-on-web.’
De combinatie van het hogere aantal vooraf ingevulde aangiftes en het succes van Tax-on-web zal ertoe leiden dat het aandeel van de belastingaangiftes op papier nog kleiner zal zijn dan de vorige jaren. ‘We vermoeden dat een aantal burgers dat tot vorig jaar nog langskwam in onze kantoren of op de gemeentelijke zitdagen deze keer ook zijn aangifte via Tax-on-web heeft ingevuld’, zegt Adyns.
Mandatarissen zoals boekhouders en fiscale consultants hebben tot 22 oktober de tijd om de belastingaangiftes in te dienen. De verwachting is dat er op die manier nog 900.000 ingediend worden.
Bijkomende hulp
De persoonlijke hulp tijdens de zitdagen in de gemeenten en de lokale belastingkantoren werd door de coronacrisis vervangen door telefonische bijstand. Maar dat bleek voor bepaalde doelgroepen onvoldoende. De fiscus biedt daarom aanvullende hulp voor wie vorig jaar zijn aangifte door een medewerker van de fiscus liet invullen en dit jaar een papieren aangifteformulier kreeg.
Sommige gemeenten en OCMW’s organiseren voor die groep telefonisch of fysiek begeleide invulsessies. In een laatste fase zal de fiscus naar verwachting nog 75.000 mensen uitnodigen om langs te komen in een kantoor om alsnog de aangifte in te vullen.