Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Plafond voor langetermijnsparen verlaagd

Ook al hebt u van uw verzekeraar een betalingsuitnodiging gehad om 2.390 euro te storten in het kader van langetermijnsparen, toch hebt u maar voor stortingen tot 2.350 euro een belastingvoordeel.
Het langetermijnsparen is een fiscale stimulans om een extra pensioenkapitaal op te bouwen. ©BELGA

Via het langetermijnsparen kunt u op een fiscaalvriendelijke manier een extra pensioenkapitaal opbouwen. Zo’n levensverzekeringscontract is interessant voor wie geen lening meer heeft voor zijn gezinswoning of pas onlangs leende. Het bedrag waarvoor u een belastingvermindering van 30 procent kan krijgen, is geplafonneerd. Jaarlijks wordt dat bedrag aangepast aan de levensduurte. In februari werden de geïndexeerde grensbedragen voor 2020 gepubliceerd in het Staatsblad. Dankzij die indexering kon u in 2020 tot 2.390 euro storten of 40 euro meer dan in 2019. De verzekeraar stuurt u dan ook een betalingsuitnodiging voor dat bedrag.

2.350
plafond langetermijnsparen
Het plafond voor het langetermijnsparen blijft vier jaar bevroren op 2.350 euro.
Advertentie

Maar federale regering schroeft dat bedrag nu terug tot 2.350 euro, het niveau van 2019. Dat is een gevolg van de programmawet die vorige vrijdag werd goedgekeurd. Daarin werd vastgelegd dat een aantal fiscale plafonds voor de inkomstenjaren 2020 tot 2023 niet zullen geïndexeerd worden. De maximumbedragen voor die belastingverminderingen blijven tijdens die vier jaar gelijk aan het niveau van 2019. De jaarlijkse indexering zal opnieuw plaatsvinden vanaf het inkomstenjaar 2024.

Alleen voor het pensioensparen wordt een uitzondering gemaakt. Daarvoor begint de bevriezing pas in 2021. U kan dit jaar tot 990 euro aan pensioensparen doen met 30 procent belastingvermindering en maximaal 1.270 euro met 25 procent.

Andere plafonds

Naast het langetermijnsparen wordt nog een hele reeks andere plafonds bevroren. Een vermindering van het plafond met 10 euro betekent maximaal 5 euro meer belastingen op jaarbasis.

De belangrijkste plafonds die worden bevroren:  

  • Spaardeposito’s

Intresten op een Belgische gereglementeerde spaarrekening zijn tot 980 euro (10 euro minder dan bij een indexering) vrijgesteld van belastingen. Zo’n spaarrekening voldoet aan voorwaarden. Die slaan onder meer op de rentevoet, beperkingen op het vlak van de verrichtingen en de berekeningswijze van de vergoedingen.

  • Dividenden

Op een bedrag tot 800 euro (12 euro minder) kunt u de betaalde roerende voorheffing terugvorderen. Het maximumtarief van de roerende voorheffing bedraagt 30 procent, wat het maximumvoordeel op 240 euro brengt.

  • Rechtbijstandsverzekering

Premies betaald voor een rechtsbijstandsverzekering tot 310 euro (geen verschil) geven recht op een belastingvermindering van 40 procent, wat het maximale voordeel op 124 euro brengt. Zo’n verzekering neemt de kosten van allerhande juridische geschillen op zich. Het moet gaan om een aparte polis voor rechtsbijstand. Het luikje rechtsbijstand in uw brand- of autoverzekering voldoet bijvoorbeeld niet.

  • Werkgeversaandelen

Koopt u nieuwe aandelen in de vennootschap van uw werkgever of een moederonderneming? Voor een aankoop van werkgeversaandelen voor maximaal 780 euro (20 euro minder) kunt u een belastingvermindering van 30 procent vragen, wat het maximale voordeel op 240 euro brengt.

  • Federale woonbonus

De federale woonbonus bedraagt maximaal 3.210 euro (60 euro minder). Dat belastingvoordeel is er voor wie destijds leende voor een gezinswoning en die lening nog steeds afbetaalt maar niet meer woont in de woning waarvoor geleend is.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.