Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Pensioenspaarder stelde opvraging kapitaal uit door coronacrisis

Het aantal 60-plussers dat in de maanden april en mei zijn pensioenkapitaal opvroeg, lag beduidend lager dan tijdens andere jaren. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie.
©Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Wie aan pensioensparen doet, geniet jaarlijks een fiscaal voordeel. In ruil voor dat voordeel wordt op 60-jarige leeftijd een eenmalige taks van 8 procent afgehouden. De pensioenspaarder die belegt via een fonds kan vanaf dat moment vrij kiezen wanneer hij het kapitaal opvraagt. Bij een pensioenspaarverzekering is wel sprake van een vaste vervaldag.

Het aantal uittredingen lag tijdens de maanden maart, april en mei ruim de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Stef Leunens
Woordvoerder KBC

Door de forse correctie op de beurzen tijdens de maanden februari en maart hebben meer pensioenspaarders de opvraging uitgesteld. ‘Het aantal uittredingen lag tijdens de maanden maart, april en mei ruim de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar’, luidt het bij KBC. De bank adviseerde haar klanten betere uitstapmomenten af te wachten, ‘tenzij ze het geld echt nodig hebben natuurlijk’.

Trend

Ook bij andere banken is sprake van een duidelijke trend. ‘Klanten hebben hun afkoop uitgesteld tijdens de maanden april en mei. We merken sinds juni wel opnieuw een stijging van het aantal afkopen’, valt te horen bij Argenta. Ook Belfius spreekt van een duidelijk verschil. ‘We vermoeden dat men wacht op een herstel van de markten’, luidt het.

Bij BNP Paribas Fortis is de beweging minder uitgesproken. ‘We zien effectief een kleine daling van het aantal opvragingen sinds maart, maar eigenlijk keren we daarmee terug naar de curves van de twee vorige jaren’, luidt het.

Pensioenspaarders kunnen hun kapitaal al vanaf 60 jaar opvragen, maar de meeste spaarders wachten tot de leeftijd van 65 jaar. Tussen 60 en 64 jaar kunnen ze dan nog storten zonder dat ze op die stortingen belast worden. Vanaf de leeftijd van 65 jaar is het onmogelijk nog te storten, maar uw kapitaal kunt u wel nog laten staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud