Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vrij aanvullend pensioen flopt

Ruim een jaar na de start hebben nog maar een paar honderd werknemers besloten op eigen initiatief via de werkgever fiscaal voordelig extra pensioen te sparen.
Daniel Bacquelaine, minister van Pensioenen ©BELGA

Het 'vrij aanvullend pensioen voor werknemers' (VAPW) is een flop, leert een rondvraag van de krant Le Soir. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine introduceerde het systeem in maart 2019 voor werknemers waarvan de werkgever geen groepsverzekering of pensioenplan aanbiedt. Die werknemer kan dan op eigen initiatief via de werkgever fiscaal voordelig een extra spaarpotje bovenop het wettelijk pensioen aanleggen.

De cijfers leren dat werknemers niet staan te springen om zelf aan het sparen te slaan. De teller staat na goed een jaar op een paar honderd. In december 2019 ging het om enkele tientallen. Bij marktleider AXA zijn 550 contracten ondertekend. Bij Belfius welgeteld 11, Allianz verstrekt geen gegevens. Die drie bieden als enige een VAPW-contract aan.

Het contrast met de 3,2 miljoen werknemers die op initiatief van de werkgever een extra pensioen aanleggen, is enorm. 'Het moet gezegd worden dat VAPW zich tot een klein aantal werknemers richt. Veel van die werknemers beschikken ook over beperkte middelen, pensioen is dan ook geen prioriteit', zegt Jean-Luc Vannieuwenhuyse, adviseur bij sociaal secretariaat SD Worx.

Een complete verrassing is de flop niet. De extra 'pensioenkoterij' stootte van bij de aankondiging op kritiek. 'Mensen vragen geen extra systemen of mogelijkheden, ze willen eenvoud', zei professor Jean Hindriks (UCL) in november 2018. Een extra probleem was en is het geringe aantal aanbieders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud