Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat is de invloed van de coronamaatregelen op uw pensioen?

Gepensioneerden die opgeroepen worden in de strijd tegen het coronavirus zullen geen impact ondervinden op hun pensioen.
Minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine. ©Photo News

Met die maatregel wil minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) vermijden dat het coronavirus uw wettelijk pensioen treft. Ook wie zijn pensioen combineert met een beroepsactviteit en tijdelijk werkloos is, blijft niet in de kou staan.

Overleeft uw pensioen deze onzekere tijden?
  • Zo berekent u hoeveel u nodig hebt om rond te komen
  • Hoeveel jaar werken voor een volledig pensioen?
  • Hoe uw wettelijk pensioen aanvullen?
De Pensioengids, zaterdag 28 maart gratis bij De Tijd

De federale pensioendienst lijstte enkele vragen en antwoorden op over de impact van het coronavirus op uw pensioen.

Ik ben tijdelijk werkloos. Wat betekent dat voor mijn toekomstig pensioen?

Meer dan 1 miljoen Belgen zijn tijdelijk werkloos. Dat heeft geen gevolgen voor hun later pensioen. De periode van tijdelijke werkloosheid wordt beschouwd als gewerkt. U bouwt dus nog altijd pensioenrechten op. Voor de pen­sioenberekening wordt gewerkt met een fictief loon, dat overeenstemt met uw laatste loon voor u werkloos werd.

De periode van tijdelijke werkloosheid telt niet alleen mee voor uw pensioenbedrag, maar ook om te kijken of u vroeger met pensioen mag. 

De periode van tijdelijke werkloosheid wordt beschouwd als gewerkt.

Ook als u bijklust als gepensioneerde en nu tijdelijk werkloos bent, zal dat tijdens de duur van de pandemie geen gevolgen hebben op de uitbetaling van uw pensioen. Na afloop van de pandemie gelden opnieuw de gewone regels: tijdelijke werkloosheid zal er dan toe leiden dat de uitbetaling van uw pensioen geschorst wordt, omdat u uw pensioen niet mag combineren met een sociale uitkering.

Wat is de invloed op mijn pensioen als ik weer aan de slag ga om hulp te bieden in de strijd tegen het coronavirus?

Gepensioneerde verpleegsters, dokters, gezondheidsdeskundigen en andere beroepen mogen voor de duur van de pandemie onbeperkt bijverdienen boven op hun pensioen.

Welk soort pensioen u ook ontvangt (rustpensioen, overlevingspensioen of overgangsuitkering), er is geen enkel gevolg voor de betaling als u tijdelijk meer werkt of weer aan de slag gaat om vroegere collega’s te helpen, zegt de pensioendienst. Bacquelaine doet het nodige om de wetgeving aan te passen.

Na afloop van de pandemie gelden opnieuw de normale regels als u bijverdient als gepensioneerde.

Wordt mijn pensioen nog uitbetaald?

De coronacrisis heeft geen invloed op de uitbetaling van de wettelijke pensioenen. Als uw pensioen gestort wordt op een Belgische rekening, dan blijft u dat ook in coronatijd ontvangen. Wordt uw pensioen betaald door de postbode, dan komt dat ook niet in het gedrang want de post wordt beschouwd als een essentiële dienst. Wel zal uw postbode de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen, zoals voldoende afstand houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud