Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Werkgevers storten ook voor tijdelijk werklozen in aanvullend pensioen

De overgrote meerderheid van de werkgevers heeft in april ook voor zijn tijdelijke werklozen gestort in hun aanvullend pensioen. Dat blijkt uit een rondvraag bij de aanbieders van groepsverzekeringen.
Advertentie
Meer dan 3 miljoen Belgen sparen via hun werkgever voor hun aanvullend pensioen. ©BELGA

Meer dan 3 miljoen Belgen sparen via hun werkgever voor hun aanvullend pensioen. Een deel van hun loon wordt gestort in een groepsverzekering of een pensioenfonds. Die koppeling aan het loon is niet onbelangrijk, want wie tijdelijk werkloos wordt, riskeert een onderbreking van die stortingen, en ook een onderbreking in de overlijdensdekking die aan het aanvullend pensioen is gekoppeld. Door de coronacrisis waren er de voorbije weken in ons land meer dan 1 miljoen tijdelijk werklozen. 

We schatten dat ongeveer 10 procent van de klanten in een groepsverzekering om uitstel van premiebetaling heeft gevraagd.
Gerrit Feyaerts
AG Insurance

Een nieuwe wet, die deze week verscheen in het Staatsblad en retroactief ingaat vanaf 13 maart 2020, regelt het automatisch behoud van de aanvullende pensioenopbouw en de beroepsgebonden risicodekkingen tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid corona. Het gaat om een automatisch behoud, wat betekent dat daarvoor geen wijziging in het pensioenreglement van de werkgever nodig is. Het behoud loopt sowieso tot 30 juni 2020, en kan mogelijk verlengd worden tot 30 september 2020.

Een voorwaarde is wel dat de werkgever de bijdragen in het plan blijft doorbetalen. Lukt dat niet meteen, dan kan hij uitstel van betaling vragen tot en met 30 september 2020. Maar de werkgever kan ook weigeren de bijdragen te betalen. In dat geval worden het aanvullend pensioenplan en de dekkingen van ziektekosten of arbeidsongeschiktheid geschorst. De overlijdensdekking blijft hoe dan ook doorlopen tot 30 juni 2020.

Doorbetalen

Een rondvraag van de redactie bij de aanbieders van groepsverzekeringen leert dat de overgrote meerderheid van de werkgevers de premie is blijven doorbetalen. ‘Naar onze inschatting heeft ongeveer 10 procent van de klanten om uitstel van premiebetaling gevraagd’, zegt Gerrit Feyaerts van de marktleider AG Insurance.

Bij Federale is dat percentage nog lager. ‘Op basis van de cijfers vandaag is dat heel beperkt en betreft het ongeveer 1,5 procent van de werkgevers’, luidt het. Belfius Insurance spreekt van 1 procent, en ook Baloise en P&V hebben het over ‘een beperkt aantal klanten’ met geschorste waarborgen of met betalingsuitstel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud