Netto Het antwoord op al uw geldvragen

2019 recordjaar voor Belgische fondsenmarkt

Belgen hadden eind 2019 een recordbedrag van 220 miljard euro in beleggingsfondsen geïnvesteerd. Dat blijkt uit cijfers die de sectorfederatie Beama woensdag publiceerde.
©Photo News

De Belgische fondsensector kende in 2019 een groei van 32,3 miljard euro of 17,2 procent. Meer dan de helft van die groei werd gerealiseerd in het vierde kwartaal, toen de beurzen nog in uitstekende doen waren. ‘De stijging van de Belgische fondsenmarkt in het vierde kwartaal wordt voor 55 procent verklaard door positieve marktevoluties en voor 45 procent door netto-inschrijvingen’, zegt Marnix Arickx, de voorzitter van Beama.

De Belgische fondsensector verwacht dat op het einde van het eerste kwartaal het mooie resultaat van 2019 tijdelijk teniet gedaan zal zijn.
Marnix Arickx
Voorzitter Beama

Intussen heeft de coronacrisis wel een deel van de groei weggeveegd. ‘De Belgische fondsensector verwacht dat op het einde van het eerste kwartaal van 2020 het mooie resultaat van 2019 tijdelijk teniet gedaan zal zijn’, luidt het.

Pensioenspaarfondsen

Gemengde fondsen blijven veruit de belangrijkste fondsencategorie. Met 105 miljard euro palmen ze bijna de helft van de fondsenmarkt in. Daartoe behoren ook de pensioenspaarfondsen die hun belegd vermogen in 2019 met 4,5 procent zagen groeien tot 21,3 miljard euro, ook al een record.

Aandelenfondsen zagen hun belegd vermogen in 2019 groeien tot 65,8 miljard euro, en zijn hiermee goed voor 30 procent van de fondsenmarkt. Obligatiefondsen blijven als derde grote categorie hangen op een marktaandeel van bijna 18 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud